Hat gáztárolót vesz a németektől a cseh állam

Hat gáztárolót vesz a cseh állam a németektől. A 360 millió eurós tranzakcióról szóló szerződést csütörtökön Prágában írták alá a cseh állam tulajdonában lévő, az energetikai szállítórendszereket üzemeltető CEPS és a német RWE energetikai csoport képviselői.

A CEPS közleménye szerint az üzletet, amelyet a felek az év végéig szeretnének tető alá hozni, már csak a cseh versenyhivatalnak kell jóváhagynia. A német cég gáztárolóinak megvételéről a cseh kormány döntött az előzetes tárgyalások alapján. A hat föld alatti tároló együttes befogadóképessége 2,7 milliárd köbméter földgáz, ami az éves cseh fogyasztás mintegy 36 százaléka – olvasható a közleményben. “A cseh állam szeretné minél nagyobb mértékben ellenőrzése alá vonni a gazdaság működéséhez szükséges földgázt”  – jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök az üzlet kapcsán. A hat gáztároló a német RWE Gas Storage CZ cég, a német RWE leányvállalata tulajdonában van, és mintegy 250 embert foglalkoztat. Csehországban az RWE a gáztárolók legnagyobb tulajdonosa, tárolóinak teljes befogadóképessége 3,45 milliárd köbméter. Az RWE Gas Storage CZ adózott nyeresége 2022-ben 363 millió korona (mintegy 5626,5 milliárd forint) volt.

Ajánlott tartalom

Kedvezményes lett egyes villamos kiserőművek csatlakozási díjszámítása

Átláthatóbb lett a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) csatlakozási díjszámítása a háztartásit meghaladó méretű kiserőművekre - közölte a MEKH szombaton az MTI-vel.