Az effajta monstrumok piacán ritkán hallani zöld megoldásokról. Ez a jövőben könnyen megváltozhat, ha a kenyai tervező, Kioko Muthui kamionján múlik. Egy óriási, üzemanyag-hatékony jármű a hosszú utazásokra és a méretes szállítmányokra tervezve.

Hatalmas és takarékos az új Kioko kamion

Az effajta monstrumok piacán ritkán hallani zöld megoldásokról. Ez a jövőben könnyen megváltozhat, ha a kenyai tervező, Kioko Muthui kamionján múlik. Egy óriási, üzemanyag-hatékony jármű a hosszú utazásokra és a méretes szállítmányokra tervezve.

A projekt a HST, Highly Sophisticated Transporter, azaz a kiemelkedően kifinomult szállító nevet kapta, és a közzé tett adatokat látva, nem alaptalanul.  Úgy tervezték, hogy nagy mennyiségű rakományegységek szállítására legyen alkalmas, ennek érdekében a teljes hosszt 29 méterben és a javasolt maximális bruttó súlyt 65 tonnában határozták meg.

A modell nagyobb lenne a mai járműveknél, ám a tervező szerint kivitelezése nem jelent problémát. Különös gondot fordítottak a magas szintű vezető élmény valamint az aktív ás passzív biztonságra, melyet a hatalmas szállítmányok és hosszú utazások megkövetelnek. A környezetvédelmi és infrastrukturális szempontok szintén előtérbe kerültek, a HST egyik jellemzője a rendkívüli üzemanyag-hatékonyság.

A dízel üzemű, belső égésű motor teljesítménye egy elektromos generátort lát el energiával, amely két tengelyt hajt meg. Mivel a belső égésű motor nem közvetlenül hajtja a járművet, így az a leghatékonyabban sebességen illetve a leghatékonyabb teljesítményen képes működni. A konstrukció továbbá magában foglal egy változtatható teljesítmény-rendszert, amely leállít néhány hengert, amikor nincs szükség rájuk, például hosszú, sík útszakaszokon. A tetőn pedig napelemeket helyeztek el, melyek hozzájárultak a végső, aerodinamikus forma kialakításához. Az ablaktörlőket és tükröket is úgy alakították, hogy minél nagyobb mértékben segítség a légellenállás csökkentését.

A tervező reméli, hogy a modell alakíthatja a jövőbeni hosszú távú közúti fuvarozást, és kreatív ötleteket nyújt a kibocsátás redukálására a szállítási és elosztási ágazat részére.

Ajánlott tartalom

Az elektromos autózás felgyorsítását elősegítő akciótervről tárgyaltak

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter áprilisi berlini látogatásának folytatásaként Bajorországba utazott és újra találkozott a német autóipar vezető szereplőivel. A tárcavezető és a Nemzetgazdasági Minisztérium delegációja hétfőn és kedden tárgyalásokat folytatott Gernot Döllnerrel, az Audi vezérigazgatójával, Frank Weberrel, a BMW igazgatósági tagjával, valamint Eckart von Klaedennel, a Mercedes alelnökével - tájékoztatta az MTI-t a Nemzetgazdasági Minisztérium kedden.