Hatalmas jégtömbök szakadtak le egy gleccserről

Óriási darabok szakadtak le az argentin Perito Moreno-gleccserről. Ez egyike annak a három patagóniai gleccsernek, amelyek a klímaváltozás ellenére is növekednek.

A dél-argentin Los Glaciares (Gleccserek) Nemzeti Parkban lévő Perito Moreno-gleccser Patagónia egyik leghíresebb turistalátványossága. A 250 négyzetkilométernyi, 30 kilométer hosszúságú gleccser vége 5 kilométer széles, és gyakran 50-60 méterrel magasodik az Argentino-tó felszíne fölé. A gleccser időnként egészen a tó túlpartjáig előrenyomul, kettéválasztva így az L-alakú tavat. A tó lefolyás nélküli felén ilyenkor a vízszint akár 30 méterrel is megemelkedhet, és az erős nyomás egy idő után áttöri a jéggátat. A jelenség viszonylag ritka, gyakorisága évenkénti egytől a tízévenkénti egy alkalomig változhat. A Perito Moreno egyike annak a három patagóniai gleccsernek, amelyek növekednek, emiatt a gleccserkutatók részletesen tanulmányozzák.

Ajánlott tartalom

A holland kormány vízhiányt jelentett be a tartós szárazság miatt

Hollandiában hivatalosan is vízhiánnyal kell számolni, és bár még nincs szükség különleges intézkedésekre, de ha az aszály folytatódik, ez bekövetkezhet - jelentette be szerdán Mark Harbers infrastruktúráért felelő miniszter.