Hatalmas korallzátony az Amazonasnál? Igen ott!

Egy óriás korallzátonyra bukkantak az Amazonas folyó atlanti-óceáni torkolatának iszapos vizének mélyén. A 9,3 ezer négyzetkilométeres természeti képződmény egy kőolajfeltárásra kijelölt térségben található.

A 965 kilométer hosszú korallzátony, amely Francia Guyana partjaitól húzódik Brazília Maranhao szövetségi államáig, egyaránt meglepte a tudósokat, a kormányzati illetékeseket és a feltárási munkákat megkezdő olajvállalatokat is. A korallzátony létezésére senki sem gyanakodott, mivel a világ nagy folyói szétszabdalják a zátonyrendszereket, így azokon nem nő korall. A korallok általában a tiszta, napfényes, sós vizekben élnek. Ezzel szemben az Amazonas torkolata a világ egyik legiszaposabb torkolatvidéke, a folyó több ezer kilométeren magával sodort és óceánba mosott hordalékával.  A korallzátony még így is jól fejlődik az Amazonas édesvízi torkolatának vize alatt. Más korallzátonyokhoz képest viszonylag gyenge állapotban van, ennek ellenére több mint 60 szivacsfajt, 73 halfajt, rákot, tengeri csillagot találtak a térségében.

A korallzátonyt azonban súlyos veszély fenyegeti. A brazil kormány 80 parcellára adott ki kőolajfeltárási engedélyt a térségben, és ezekből 20 esetében már meg is kezdődött az olajkitermelés.

Ajánlott tartalom

GKI: jelentős feladat lesz a klímacélok elérése az EU-nak is

Az Európai Unió kötelező célként tűzte ki magának a klímasemlegesség 2050-re történő elérését, ehhez a következő évtizedekben jelentős mértékben kell csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok jelenlegi kibocsátási szintjét a GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzése szerint.