Hatalmas napelempark épül Sümegen

Napelempark épül Sümegen, a beruházás 2024 tavaszára készül el a tervek szerint – közölte Navracsics Tibor kormánybiztos hétfőn, a városban tartott sajtótájékoztatóján.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Navracsics Tibor hangsúlyozta: a fejlesztés energiapolitikai szempontból új korszakot nyit a térség életében. A korszerű technológia várhatóan újabb befektetéseket vonz majd a térségbe – emelte ki Navracsics Tibor hozzátéve, hogy az orosz-ukrán háború rámutatott az energiaellátás sebezhetőségére valamint arra, hogy fontos ezt minden eszközzel stabilizálni. Bártfai Béla, a beruházást megvalósító HEXUM csoport tulajdonosa, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség vezérigazgatója elmondta, hogy a csaknem 40 millió eurós (15 milliárd forint) költségvetésből megvalósuló 25 megawatt teljesítményű napelemparkhoz 6 megawatt tárolókapacitás tartozik majd. Mint mondta, Magyarországon egyedülálló a kiegyenlítőként működő mögöttes tároló, amely a folyamatos energiaellátást hivatott majd biztosítani.

Bártfai Béla beszélt arról is, hogy a korábban létesült, lítiummal működő tárolókhoz képest a tervezett, vanádium alapú tároló hosszabb élettartamú lesz. Közölte: a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) amely a kőolajtermék- és földgázkészletek tárolásában több évtizedes tapasztalattal bír, régóta tervezi tevékenységi körének bővítését. A hagyományos energiahordozók ára jelentősen növekszik, ráadásul Magyarország kitettsége ebben a tekintetben jelentős – húzta alá. A korábbi napenergián alapuló rendszerek működését jelentősen befolyásolja az időjárás, a kialakítandó villamosenergia-tároló és naperőmű együttese viszont a napsütéstől függetlenül képes lesz az energiaitermelésre – fűzte hozzá.

 

 

mti / alternativenergia

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.