Mintegy hatszorosára nőhet a napelemekből előállított energia mennyisége 2030-ig, ahogy a termelési költségek jelentős csökkenésével versenyelőnyt szereznek a gáz- és széntüzelésű erőművekkel szemben – mondja a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség.

Hatalmas szárnyalás előtt a napenergia

Mintegy hatszorosára nőhet a napelemekből előállított energia mennyisége 2030-ig, ahogy a termelési költségek jelentős csökkenésével versenyelőnyt szereznek a gáz- és széntüzelésű erőművekkel szemben – mondja a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség.

A fotovoltaikus technológiát használó napelemek 2030-ra 8-13 százalékát adhatják a globális energiatermelésnek, szemben a tavalyi év végén tapasztalt 1,2 százalékkal – idézi a Bloomberg a megújuló energiával foglalkozó szervezet jelentését.

A fotovolatikus rendszerből előállított energia átlagos költsége ugyanis mintegy 59 százalékkal zsugorodhat 2025-ig.

Ezzel pedig egyre több esetben ez lesz az energiatermelés legolcsóbb módja – teszik hozzá.

A megújuló energiák ezzel az olyan fejlett gazdaságokban, mint Európa vagy az Egyesült Államok helyettesítik a nukleáris energiát, és visszafogják a gázból és szénből származó elektromosság-kitermelést – vetíti előre a Bloomberg New Energy Finance. Ráadásul a 2030-as évekre még akkor is a napenergia lesz a legolcsóbb a világ legtöbb területén, ha a kínálati többlet lenyomja a gáz és a szén árát – derül ki egy közelmúltbeli kutatásból.

Versenyképes árak

Mivel pedig a napenergia minden ésszerű forgatókönyv szerint egyre olcsóbbá válik, a Bloomberg New Energy Finance előrejelzése szerint a fotovoltaikus rendszerek

2040-re a teljes elektromosság-kibocsátás 15 százalékát adják majd.

A napelemek számára a legvonzóbb piacok 2020-ig Brazília, Chile, Izrael, Jordánia, Mexikó, a Fülöp-szigetek, Oroszország, Dél-Afrika, Szaúd-Arábia és Törökország lesznek – véli a nemzetközi szervezet. A globális kapacitás ezzel együtt 1760-2500 gigawattig emelkedhet 2030-ra, szemben a tavalyi 227 gigawattal – teszik hozzá.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

TIM: a kormány támogatja a villamosenergia hálózatba integrált tárolókapacitások növelését

Újabb lépés az áramellátás biztonságának növeléséért, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) pályázatot hirdet hálózati integrált energiatárolási beruházások megvalósításához annak érdekében, hogy a rendszer még több megújuló alapú energiatermelésből származó villamos energiát tudjon befogadni és növekedjen az ellátásbiztonság - jelentette be Steiner Attila energetikáért felelős államtitkár a tárca szerdai közleménye szerint.