Hatalmas szigetként érkezik a japán földrengés törmeléke Amerikához

Tíz hónappal a japán földrengés és szökőár után gigantikus méretű hordalékszőnyeg közelít a Csendes-óceánon az amerikai és kanadai partok felé.

Végigsöpört Japán keleti partjain a 2011. március 11-i szökőár, így rengeteg hulladék került a vízbe. A becslések szerint a szökőár 20-25 millió tonnányi szemetet sodort a tengerbe, közte faanyagot, halászfelszereléseket, egész házakat, autókat, hajókat, csónakokat, háztartási eszközöket. Hogy mekkora területet érintett a cunami, sárgával jelölve látható ezen a videón, amelyet az USA Nemzeti Óceán- és Atmoszférakutató Intézete (NOAA) készített. A felvételen légifotók is láthatók a sodródó hulladékról:


Noha a nagyobb tömegű tárgyak elsüllyednek, az amerikai partok felé sodródó törmelékszőnyeg kiterjedése a vízfelületen nagyjából megegyezik Kalifornia állam méretével. A szemét a sodródó hordalékok, egyebek között hajótestek alapján egyértelműen Japánból származik. Radioaktív szennyezést nem mutattak ki a mérések, de a hordalék tartalmazhat veszélyes vegyi anyagokat, és valószínűleg emberi maradványokat is. A katasztrófa után még 3700 személyt eltűntként tartanak nyilván Japánban.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Áder János: jó hír, hogy jövőre visszaválthatók lesznek az italosüvegek és -dobozok

A vízfogyasztás és az energiafogyasztás növekedésére, illetve az ezzel járó rendkívüli mennyiségű hulladék keletkezésére az egyik válasz a körforgásos gazdaság lehet - mondta Áder János kedden az Esztergomi Szakképzési Centrum diákjai számára tartott, az elektromobilizációt is érintő előadásában.