Határértékek feletti ózon és szálló por Komárom-Esztergom megyében

Komárom-Esztergom megye több településen határérték feletti értékeket regisztráltak az Országos Levegőminőségi Mérőhálózat mérőműszerei – közölte az MTI-vel pénteken a Válaszúton Alapítvány.

Esztergomban és Dorogon a szálló por koncentrációja magasabb a megengedettnél, a talaj közeli ózon koncentrációja több napja határérték felett található Dorogon és Tatabányán – mondta Szuhi Attila, az alapítvány képviselője.

Hozzátette: az ózon a napsugárzás hatására nitrogén-oxidok átalakulásával keletkezik, ezért koncentrációja a nappali órákban emelkedik, míg éjszaka csökken.

A Válaszúton Alapítvány egy éve indított vizsgálatot a Dorogi-medence levegőállapotának megismerésére. A most elkészült, hatvan oldalas tanulmány egyik megállapítása szerint Esztergom és Dorog esetében a szálló por terhelés rendszeresen meghaladja a határértékeket és hasonlóan kedvezőtlen lehet a helyzet a térség mérőállomással nem rendelkező településeinél – mondta.

Ajánlott tartalom

A biológiai sokféleség védelmét sürgetik az Európai Bizottságnál a természetvédők

Az európai uniós helyreállítási források felhasználásának újragondolására van szükség a biológiai sokféleség csökkenésének megakadályozása érdekében a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) szerint.