Határidőre átadják a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepet

Az eredetileg tervezett időpontban július 31-én, szombaton megtörténik a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep hivatalos átadás-átvétele, és másnap megkezdi üzemszerű működését az uniós társ-finanszírozással épített szennyvíztisztító rendszer – közölte pénteken a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep és kapcsolódó létesítményei, azaz az ÉlőDuna Projekt menedzsmentje az MTI-vel.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény ugyanakkor megjegyzi: a beruházó Fővárosi Önkormányzat és az üzemeltető  még nem tudott megállapodni a   szerződés módosításának bizonyos kérdéseiről. Ezek rendezéséig a tisztítóművet úgynevezett kényszerüzemeltetéssel működtetik, amely  azonban műszaki szempontból semmilyen hátrányt nem jelent a szennyvízkezelés folyamatára. A tisztítómű nem áll le, a próbaüzemi működésről átáll normál, üzemszerű működésre.
A kényszerüzemeltetés jogi fogalom, amely arra utal, hogy egy közmű szolgáltatási feladatot ellátó üzem jogilag még nem rendezett körülmények között működik, azonban a szerződő felek közös szándéka volt az üzem átadás-átvétele.
A Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepet az üzembe helyezéstől számított első 4 évben a Fővárosi Önkormányzat többségi tulajdonában lévő BKSZT Kft. üzemelteti. A kisebbségi tulajdonos többek között az a Csepel 2005 FH Konzorcium, amely a telep tervezési és kivitelezési munkáit végezte.

A Főváros és a Csepel 2005 FH Konzorcium között 2006 januárjában született meg az a szerződés, amely rögzítette az induló szennyvíztisztítási díjat, továbbá az augusztus 1-jével induló üzemeltetéskor esedékes szolgáltatási díj számítási módját az induló díj alapján. Az üzemeltetési díj aktuális értékét az üzemeltetés megkezdése előtt – tehát az elmúlt időszakban – kellett meghatározni.
A főváros szakbizottságai a szennyvíztisztítási szolgáltatási díj mértékéről döntöttek. Ez 23,21 forint köbméterenként és alacsonyabb a 2006-ban rögzített induló díjnál, mert az elmúlt 4 év során bizonyos feladatok – így például a Cséry telepre történő iszapszállítás – kikerültek az üzemeltető kötelezettségi köréből.
A szennyvíztisztítási szolgáltatási díj azonban várhatóan nem marad az induló szinten, mert a szakbizottságok döntése szerint további tárgyalásokat kell folytatni annak kiigazításáról – tartalmazza a közlemény.
A Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep és kapcsolódó létesítményei beruházás Európai Unió által elismert költsége mintegy 428,7 millió euró – azaz folyó áron mintegy 120-130 milliárd forint -, amelynek 65 százalékát az Európai Unió finanszírozza a Kohéziós Alapból, 20 százalékát a magyar állam, 15 százalékát pedig a főváros állja – közli az összefoglaló.

Ajánlott tartalom

Csomagolóanyagok: mennyiségcsökkentés, újrafelhasználás és újrafeldolgozás

Mennyiségi és használati korlátozások: minél kevesebb csomagolóanyag fogy, annál kevesebb lesz a hulladék.