Hatékony megoldás az energiatárolás

A kiugróan magas, illetve a rendkívül alacsony villamosenergia-igények kiegyenlítése, kisimítása világszerte nagy probléma. E kihívásra az egyik legkézenfekvőbb válasz az energiatárolás, amely azonban egyelőre nem kellően hatékony és rugalmas. Egy magyar innováció bevezetésével több országban – így az Egyesült Államokban és Németországban is – jó esély kínálkozik a megoldásra.

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) közelmúltban megjelentetett tanulmánya szerint hazánkban már rövidtávon is legalább 3000, hosszútávon pedig 7300 megawatt új villamosenergia-termelő kapacitás létesítése válik szükségessé a fogyasztói igények növekedése és a jelenlegi erőművek elöregedése miatt. Az újonnan épülő paksi blokkok teljesítménye ráadásul messze meghaladja majd a korábbiakét, így megnövekszik a kötelezően előírt gyorsindítású tartalék erőművi kapacitás is. A hirtelen változó villamosenergia-igények kiegyenlítésére, illetve szabályozására szolgáló erőművek gyakran kényszerülnek átmenetileg gazdaságtalan üzemre, hogy gyorsan megszüntethetők legyenek az országos szintű hálózatban keletkező „kilengések”.

A nagy teljesítményű energiatároló berendezések minden korábbinál hatékonyabb és rugalmasabb megoldást nyújthatnak a fölös és a kieső energia okozta problémákra. A magyar tulajdonban lévő AWE Mérnökszolgálati Kft. szakemberei az elmúlt öt év során olyan korszerű, lítiumion-akkumulátorokra épülő berendezéseket alkottak, amelyek új távlatot nyitnak az ingadozó termelés jellemezte nap- és szélerőművek, valamint az alap villamos erőművek számára egyaránt. Az akkus tároló decentralizáltan, a probléma helyén nyújt segítséget (az 1 megawattóra kapacitású egység szállítható méretű, így egyszerűen telepíthető), ezzel levéve a terhet a rendszerszabályozó válláról is. Alkalmas továbbá arra is, hogy nagy termelőüzemek számára szükség esetén veszteségmentes, tervszerű leállást biztosítson.

A hazai fejlesztésű termékcsalád része egyebek mellett a hálózati csatlakozást biztosító kétirányú inverter, valamint a rendszerirányítóval történő kapcsolattartást lehetővé tevő VPP (virtuális erőmű) elnevezésű irányítástechnikai megoldás is. Ezeknek köszönhetően az IntelliStore™ egyike az első, az Európai Unió (EU) villamosenergia-rendszeréhez (ENTSO-E) csatlakoztatott akkumulátoros energiatárolóknak. A teljes rendszert több éven át tesztelték üzemi körülmények között, és a kifogástalan működés okán mára Európa-szerte számos multinacionális energiaszolgáltató fókuszába került. A megközelítésében is új irányítástechnikai rendszer mintegy 400 megawattnyi, főként megújulóenergia-termelőt és gázmotort kapcsol össze országszerte és külföldön egyaránt.

A forradalmian új fejlesztés az első, a TÜV Rheinland által tanúsított energiatárolási megoldások között szerepel, amely iránt a világ számos jelentős piacán (az Egyesült Államok és Németország mellett több más európai és ázsiai ország) igen élénk az érdeklődés, és előrehaladott tárgyalások folynak a helyi hasznosításról. A fejlesztő cég várakozásai szerint a gyártás itthon tartása, továbbá az oktatás, az üzemeltetés és a szerviz globális szintűvé bővítése révén Magyarország az Európai Unió nagyhatalmává válhat a villamosenergia-tárolással kapcsolatos kutatás-fejlesztés és gyártás területén.

Ajánlott tartalom

Ez lenne a jövő? Napelemet telepítenek a gyümölcsös fölé!

Lehetséges a gyümölcsök termesztésének hatékonyságát növelni napelemekkel?