Hatékonyabb napelemek érkezhetnek egy új fejlesztésnek köszönhetően

Az új fejlesztés a PERC napelemek gyártásában jelenthet segítséget.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A németországi Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems (Fraunhofer ISE) kutatócsoportja a PERC (Passivated Emitter and Rear Contact) napelemek gyártása során 14 μm-es ultrafinom fémezési vonalak szitanyomásával csökkentette az ezüstfelhasználást – számol be a PV Magazine. Az így kapott napelem figyelemreméltó hatásfokot kínál. A kutatók egy reprodukálható módszert fejlesztettek ki a mindössze 14 μm-es ultrafinom érintkezési elemek elkészítésére. Az eljárást a PERC cellagyártásában alkalmazhatják azzal a céllal, hogy csökkentsék az ezüstfogyasztást az eszköz teljesítményromlása nélkül. „A Fraunhofer ISE CalLab által ellenőrzött és megerősített teljesítmény-átalakítási hatásfok 23,4% volt” – mondta Elmar Lohmüller, a projekt vezetője. A szakértő hozzátette, hogy a Fraunhofer csapata 30 éves tapasztalattal rendelkezik a PERC-eljárások optimalizálásában. Andreas Lorenz, a Fraunhofer ISE PV-nyomtatási technológiai csoportjának vezetője szerint az eredmény a szakértők korábban bejelentett, 20 µm-es elülső oldali rekordja után újabb saját csúcsot jelent.

A csoport egy kereskedelmi forgalomban kapható PERC ezüstöt használt a német ASYS Automatisierungssysteme berendezésgyártó cég szitanyomójában. A jövőre nézve Lorenz további fejlesztési lehetőségeket lát az ezüstfelhasználás csökkentésére, ebben többek között az ezüst más anyagokkal, például rézzel való helyettesítése, valamint számos nagy hatékonyságú cellatechnológia, többek között a TOPCon, illetve a szilícium heteroátmenetes és perovszkit tandem napelemek segíthetnek.

A kutatást a szeptemberben, Bécsben megrendezésre kerülő 41. EUPVSEC napelemes konferencián mutatják be. A Guten Morgen elnevezésű kutatási projektet a német Szövetségi Gazdasági és Éghajlatvédelmi Minisztérium finanszírozta. A Fraunhofer ISE korábban már együttműködött az ASYS Automatisierungssysteme vállalattal a napelemek fémezésével kapcsolatos projektekben, valamint más partnerekkel az ezüstfogyasztást csökkentő eljárások kifejlesztésében.

 

 

Kép: Fraunhofer ISE

Ajánlott tartalom

Szakértő: Ez várható a hazai napelemekkel a jövőben!

Kiss Ernő, a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség elnöke volt a Portfolio Checklist vendége.