Hatékonyság az építésben: előregyártás a neve

Egyre népszerűbbek a fenntarthatósági elveket szem előtt tartó, a környezettudatosság szellemében megvalósuló lakóházak, amelyek építése során új, innovatív, környezetbarát technológiát alkalmaz beruházójuk. Ilyen technológia az előregyártott beton kéregfalak és kéregfödémek új generációja, a klímafal és klímafödém. Lássuk hogyan működnek ezek, és mit kínálnak a későbbi lakóknak?


A Budapest határában, a Naplás-tó természetvédelmi területének tőszomszédságában, a 38 hektáros területen épülő Szőlőliget Öko lakópark, vagy a Biatorbágy határában, negyedik ütemébe lépő Szarvasugrás lakópark egy-egy szemléletes példája a környezetbarát technológiák terjedésének. Más megoldások mellett a megfelelő beltéri klíma – hűtési és fűtési rendszerek – kiépítését ezeknél az építkezéseknél az egyre terjedő, de sokak számára még újdonságnak számító a klímafödémmel oldják meg.

Kész szerkezetek kicsiknek és nagyoknak

A Naplás-tó partján megvalósuló lakóparkban olyan infrastruktúra is kiépül, ami az oda költözők mindennapjait teszi könnyebbé. Az óvoda, bölcsőde, egészségügyi intézmények, étterem, kávézó és más üzletek megvalósulásának tervei a lakóparki lakások vásárlását tervezőkön túl a családi házat építők számára is vonzóvá tette a területet. 

Az egyik ilyen telek tulajdonosa egy 300 négyzetméteres ház építését tervezte, a lakóparkhoz hasonlóan szintén a Leier előregyártott fal- és födémelemeivel. Az előregyártott elemek használatát maga az építtető is jól láthatta: az építkezés során keletkező hulladék mennyisége minimalizálható volt, és a ház, illetve a hozzá tartozó medence vasbeton szerkezetét egészen elképesztő gyorsasággal, 6 nap alatt sikerült felállítani a kivitelező szakembereknek.

Hosszú távú fenntarthatóság klímafödémmel

A biatorbágyi lakópark tervezésénél kiemelt szempont volt az élhető környezet, a természetközeliség minél több elemmel történő biztosítása. Az egyenként 2200 négyzetméter hasznos alapterületű, 40-40 lakásból álló épületek közül a negyedik ütem építése zajlik, ahol gyakorlatilag a Leier összes előregyártott szerkezetét használják. 

Az energetikai előírások szigorodására reagálva a beruházó már a második ütemtől a Leier Klímafödémet választotta, amelyeket az épületekben hatékony hőszivattyú táplál. Így az ezekben kialakított lakások éves energiaigénye 80 kWh/m² alá csökkent. 

Szinte minden szerkezet előregyártva

A klímafödém lényege, hogy a kéregfödémbe épített csővezetékek alkalmasak mind hűtő-, mind pedig fűtővíz szállítására, ezáltal hőszivattyú kiszolgálására is úgy, hogy a csövek építés közbeni sérülése is elkerülhető. A mennyezet így fontos szerepet kap a kellemes klíma kialakításában, ugyanakkor a födém alsó felülete egységes marad, ezáltal tiszta teret adva bármilyen belső építészeti megoldásnak.

A klímafödémeken túl kéregfalak, pincefalak, lakáselválasztó falak, liftaknák és lépcsők kerültek a Leier előregyártó üzemeiből az építkezésre. A szintén Leier előregyártott vasbeton elemeiből készülő kényelmes teraszok is a lakások kényelmét emelik. 

Mitől lehet hatékony előregyártott elemekből építeni? 

Az előregyártott vasbeton építőelemek fontos előnye, hogy segítségükkel az élőmunka mértéke jelentősen csökkenthető, ami nem csak a költségek csökkenését eredményezi, de a jelenlegi munkaerőhiányos időszakban a határidők betartására is jótékony hatással van. A Leier innovatív előregyártott technológiájának köszönhetően a vasbeton falakba, födémekbe már a gyárban bele kerülhetnek az elektromos szerelvények, megspórolva a védőcsövezést, elektromos dobozok elhelyezését, és a gépészeti áttörések kialakításának feladatát, ezen felül sima felületének köszönhetően a vakolás fázisa is szükségtelenné válik. A szerkezetkész ház ezzel a módszerrel tehát gyorsan és minimális keletkező hulladékkal valósítható meg.

 

Bővebben a klímafödémről: https://www.leier.hu/hu/termekek/leier-klimafodem 

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki olcsón telepítene napelemes rendszert

Az Elmű Hálózati Kft. engedélyezte a lakóknak, hogy néhány napelemtáblát felszereljenek az erkélyükre, de ez még nem jelenti azt, hogy általánosan engedélyezett lennének Magyarországon az erkélynapelemek.