Hatezer pingvin bukkant fel a jégen

Fiatal császárpingvinek két új populációját fedezték fel francia kutatók a Déli-sarkon. A hatezer állatot a Dumont d’Urville kutatóállomástól 250 kilométerre fedezték fel. A kutatók által a régióban megfigyelt császárpingvinek száma az újakkal együtt megháromszorozódott.

A császárpingvin a legnagyobb pingvinfaj, akár egy méteresre, és harminc kilogrammosra is megnő. A madarak gyakran távoli, nehezen megközelíthető és rendkívül hideg – a mínusz 50 Celsius-fokot is elérő – területeken költenek.
A két felfedezett csoport létét már eddig is sejtették, megfigyelni azonban nem sikerült őket. A pingvinek csak költési időszakban, az antarktiszi télen, április és december eleje között jönnek ki a tengerből. Az ebben az időszakban uralkodó időjárási körülmények miatt azonban nehézkes a kutatómunka. Korábban műholdas felvételek alapján az Antarktiszon élő állatok összszámát hatszázezerre becsülték a kontinens élővilágával foglalkozó kutatók.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.