Hatezer pingvin bukkant fel a jégen

Fiatal császárpingvinek két új populációját fedezték fel francia kutatók a Déli-sarkon. A hatezer állatot a Dumont d’Urville kutatóállomástól 250 kilométerre fedezték fel. A kutatók által a régióban megfigyelt császárpingvinek száma az újakkal együtt megháromszorozódott.

A császárpingvin a legnagyobb pingvinfaj, akár egy méteresre, és harminc kilogrammosra is megnő. A madarak gyakran távoli, nehezen megközelíthető és rendkívül hideg – a mínusz 50 Celsius-fokot is elérő – területeken költenek.
A két felfedezett csoport létét már eddig is sejtették, megfigyelni azonban nem sikerült őket. A pingvinek csak költési időszakban, az antarktiszi télen, április és december eleje között jönnek ki a tengerből. Az ebben az időszakban uralkodó időjárási körülmények miatt azonban nehézkes a kutatómunka. Korábban műholdas felvételek alapján az Antarktiszon élő állatok összszámát hatszázezerre becsülték a kontinens élővilágával foglalkozó kutatók.

Ajánlott tartalom

A téli olimpiák eddigi házigazdáinál egy kivételével nem megfelelő az időjárás az újabb rendezéshez

A téli olimpiák eddigi 21 rendező városa közül jelenleg csupán egy alkalmas rá, hogy az időjárás szempontjából a jövőben is kedvező és biztonságos feltételek mellett adhasson otthont havas-jeges ötkarikás játékoknak - állítja egy friss tanulmány, amelyet az insidethegames.biz ismertetett.