Hathektáros üvegházat adott át Ácson a GreenCoop

Átadta második magyarországi üvegházát Ács határában a szlovák és magyar tulajdonban lévő GreenCoop, a hathektáros létesítményben termálhő felhasználásával évente hozzávetőleg 12-14 millió darab kígyóuborkát termesztenek.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A beruházás összege eléri a 6 milliárd forintot, ehhez a kormány 1,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a Vidékfejlesztési Program keretében. A fejlesztéssel 80 új munkahely jött létre – mondta el az átadás alkalmából az agrárminiszter a helyszínen. Nagy István ismertette, a kertészeti ágazatban csaknem 7300 támogatói döntés született, 190 milliárd forint összegben. A támogatások elősegítették 800 ezer négyzetméternyi üvegház és 465 ezer négyzetméternyi fóliaház megépítését, illetve korszerűsítését. Ez összesen 1,26 millió négyzetméternyi kapacitást jelent a hajtatásos növénytermesztésben.

A Vidékfejlesztési Program keretében megvalósult mintegy 452 ezer köbméternyi hűtőház, illetve mintegy 900 hektáron épült ki jéghálós védelmi rendszer, beszereztek 280 tavaszi fagykárt megelőző rendszert, és csaknem 14 ezer betakarítógéppel, erőgéppel, traktorral és kertészeti tevékenységet segítő eszközzel bővült a termelésbe vonható gépek köre – részletezte a miniszter. Bindics Zsolt, a GreenCoop csoport elnöke az MTI-nek elmondta, hogy az ácsi Termál-Kertészet Kft. a szlovák-magyar termelői csoport tagjainak közös tulajdona. A GreenCoop csoport Csallóközaranyoson 20 éve építette az első üvegházat, ma Szlovákiában négy létesítményük van, Magyarországon Ácson és Győrben vannak jelen. A cégcsoport 500 dolgozója 10 millió kilogramm paradicsomot termel. A társaság minden üvegházát geotermikus energiával fűti és napelemeket használ, így energiaigényük 98 százaléka megújuló forrásból származik. A téli időszakban a természetes világítás hiánya miatt nem termesztenek gyümölcsöt, logisztikai központjuk 120 munkatársa ekkor zöldség és gyümölcs nagykereskedelemmel foglalkozik – ismertette az elnök. Bindics Zsolt elmondta, hogy az ácsi beruházás 10 év után térül meg, de ehhez csúcsteljesítményt kell nyújtani. A vállalatcsoport teljes éves árbevétele 40 millió euró.

Ajánlott tartalom

Áder János az árvíz elleni védekezésről: víztározók és csatornák kellenek

A következő generációnak alkalmazkodnia kell a megváltozott életkörülményekhez a mindennapi életben, és az energia- és vízgazdálkodás szempontjából is - mondta Áder János volt államfő, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke kedden Baján.