Hatmilliárd forintnyi áramot takarítunk meg a nyári időszámítással

Mintegy hatmilliárd forinttal csökkent a nyári időszámításnak köszönhetően az áramfelhasználás költsége, a fogyasztás így 120 gigawattórával kevesebb, mint átállás nélkül lenne – közölte a Mavir az MTI-vel.

A megtakarított árammennyiség lényegében egy kisebb város éves fogyasztásának felel meg – emelte ki a közleményben Tari Gábor, a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. vezérigazgatója.
A Mavir szakemberei évtizedek óta gyűjtik és elemzik a fogyasztási adatokat. A tavaszi óraállításkor látványosan változik az esti órák terhelése, akkor naponta 1,5-3 százalékos, 2.000-4.000 megawattóra csökkenés tapasztalható az áramfelhasználásban. Ez a napi mennyiség ezer háztartásnak akár egész évre elegendő lenne.
A Mavir a közleményben megjegyzi, az október 31-én hajnali óraállítás hatása az energiafogyasztás mérséklésére nem olyan látványos, mint a tavaszié.

Ajánlott tartalom

AM: geotermikus energia segíti a távfűtést Mosonmagyaróváron

Az élhető környezet kialakítása és a megbízható energiaellátás alapvető fontosságú a magyar családok életminősége szempontjából - jelentette ki Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője pénteken Mosonmagyaróváron, az EU-Fire Csoport geotermikus fűtőművének átadásán, ami a településen a távfűtést segíti majd.