Hatvan százalékos támogatást igényelhetnek a klímabarát házak tulajdonosai

A jövő héten már letölthető a Környezetvédelmi Minisztérium honlapjáról a klímabarát otthon II” pályázat részleteit tartalmazó dokumentum – jelentette be saját, négy éve alternatív energiával üzemelő leányfalui házában Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

Az egyik feltételként a mérhető szén-dioxid kibocsátás csökkenését megjelölő pályázat a korábban panellakásokra vonatkozó program folytatását jelenti, immár hagyományos építésű lakások és családi házak tulajdonosait ösztönözve megtakarításra.
A most induló pályázattal kapcsolatban a miniszter  megjegyezte: a társas- és családi házak tulajdonosai december elejétől nyújthatnak be támogatási kérelmet, melynek elbírálása másfél- két hónapot vehet igénybe. Az átlagosan 60 százalékos támogatást utólag kapják kézhez a tulajdonosok, vagyis előfinanszírozásra kell felkészülniük. A tárca a panelprogramra fordított 15,9 milliárdos összeghez hasonló nagyságrendű igényre számít, de ha szükséges, ennél több is rendelkezésre áll.
A tervek között szerepel , hogy 2010. márciusától a közintézmények számára is kiírják a klímabarát átalakítást célzó pályázatot – közölte Szabó Imre.
A miniszter saját otthonán szemléltette, milyen szempontoknak kell megfelelnie a 200 ezer- 3, 24 millió forint közötti támogatásért folyamodó lakástulajdonosoknak. A feltételek között szerepel az  épület korszerű szigetelése, az üvegfelületek optimális elhelyezése, melynek révén a nap mozgásához  igazítható” a hőáramlás iránya, s a régi nyílászárók cseréje sem nélkülözhető. A miniszter házában számítógép-vezérlésű földhőcserés szondarendszer biztosítja a fűtést és a hűtést, vagyis teljesen kiiktatták a gázt. Télen a padlófűtés, nyáron az érzékelővel és szélvezérlővel ellátott árnyékoló rendszer biztosítja a benti állandó, 23- 24 fokos hőmérsékletet. Légkondicionálásra nincs szükség. Szabó Imre megmutatta a kis kerti medence vizét fűtő szolár rendszer központi egységét is, majd a télikert fala mögé  rejtett” számítógépes egység működésébe avatta be a sajtó képviselőit.
Szabó  Imre az MTI kérdésére  elmondta, hogy  140 négyzetméteres házának átalakítása 4-6 millió forintba került, ez a költség körülbelül 5-6 év alatt térül meg.

Ajánlott tartalom

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel a HUN-REN ATK kutatói

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel egy nemzetközi együttműködés keretében a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) kutatói, akik azt vizsgálták, hogy a 'Columbia' dohány fajhibrid hogyan képes hatásosan ellenállni a vírusfertőzéseknek - tájékoztatta az MTI-t a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat hétfőn.