Hatvanezer öreg járművet tiltottak ki Kalkutta utcáiról

Több mint hatvanezer öreg járművet tiltottak ki Kelet-India legnagyobb városának, Kalkuttának az utcáiról, hogy csökkentsék a város súlyos légszennyezését.

A kalkuttai felsőbíróság egyéves haladékot adott a tizenöt évesnél idősebb, fuvarozásra használt járművek tulajdonosainak. Az egyéves határidő a hét végén járt le.  A tizenöt millió lakosú városban több mint hatvanezer járművet vonnak ki a forgalomból, köztük háromkerekű autóriksákat, buszokat, taxikat és teherautókat.

A kalkuttai levegő már szombaton jelentős mértékben javult: közel felére csökkent a levegőben mért szénhidrogénszint, az oxigéntartalom pedig több mint 15 százalékkal emelkedett.  A kormány arra ösztönzi a fuvarozókat, hogy benzin- vagy dízelmeghajtású helyett gázüzemű új járműveket helyezzenek üzembe.

Ajánlott tartalom

100 millió dollárt kínál Elon Musk ha tiszta levegőt készít valaki

Több mint figyelemre méltó, sőt, minden túlzás nélkül állítható, Földünk sarkalatos kérdésével függ össze Elon Musk új bejelentése, miszerint 100 millió dollárt, vagyis 30 milliárd forintot ajánl fel annak a cégnek, cégcsoportnak, legyen az bármilyen gazdasági szerveződés, amely a legüdvözítőbb technológiát hozza létre a szén-dioxid levegőből történő eltávolítására.