Házam van, és alig 5000 Ft a fűtésszámlám

Egy ilyen épület megépítése kb. 10%-kal több a hagyományos épületekénél, de ha leszámítjuk, hogy igen-igen olcsó lesz az üzemeltetése, akkor máshogy nézzük az árát is. Megvizsgáltuk a legolcsóbb fűtésformát, és utánajártunk, hogyan és mennyit spórolunk?

Felkerestünk egy olyan embert is, aki passzívházban lakik, és szerinte megérte. Éld túl a telet gáz nélkül: mert lehetséges. Azon túl, hogy a gáz drága, nem is egy kimeríthetetlen energiaforrás – és ez már 2 súlyos érv a takarékosságra. A gáz a politikusok egyik értékes sakkfigurája, amivel be lehet zsarolni országokat, függővé lehet tenni tőle az embereket, és az egekig lehet srófolni az árát. Az egyre bővülő ázsiai piac felvásárolja az amúgy is kevés gázkészleteket, és várhatóan nagyon rövid időn belül megszorulnak a magyar háztartások. A gáz ára Magyarországon a kinti áremelés és az euró értékének növekedése miatt elérheti a mai hazai ár négyszeresét, amit ki is fogunk fizetni, mert nincs más alternatíva. Vagy mégis le lehet válni a közszolgáltatókról?

 
Eddig bevált
„A házba 2008 év végén költöztünk be. Természetesen még nem volt minden kész, de beköltözhető volt. Annyit hozzá kell tennem, hogy a ház a végén nem passzívház, csak nagyon alacsony fogyasztású ház lett. Itt lakunk már lassan 3 éve, de még most sincs minden kész – meséli Zoltán, aki 2008-ban blogot is vezetett az építkezésről. „A házat nagyon szeretjük, nem is tudom, van-e valami, amit másként csinálnánk, ha most építkeznénk. Hogy miért akartunk ilyet? Egyszer voltunk valami kiállításon, és láttunk egy zöldtetős házat. Azonnal tudtuk, hogy nekünk ilyen kell. Az alacsony fogyasztás meg sosem volt kérdés. Mi mindig is úgy gondolkodtunk a feleségemmel, hogy inkább vásárláskor invesztáltunk be több pénzt, és később a fenntartáson spórolunk. Ez eddig bevált.”

 
A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Harmadik-negyedik helyet foglaljuk el a dízel és benzin árakkal a környező országhoz képest

Elérhetőek a hazai és régiós üzemanyagár-információk a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) honlapján, a hazai dízel és benzin ára a harmadik-negyedik helyen van a környező országok között - hívta fel a figyelmet a szervezet pénteken.

Nincs hozzászólás

  1. Férevezetés? Szimpla hazugság? Tudatos véletlen? Ki ki döntse el, DE:
    – a cikket végigolvasava a házon “10-15 centi föld van” Hol? A tető NEM lapos, ami bár még nem kizáró tényező, de megvizsgálva az eresz környékét bizton állítható, hogy NEM IGAZ.
    – 15%. Mihez képest? A kutyaólhoz? Egy ilyen ház NEM 15%-al kerül többe, Már a kőgyapot külső szigetelés is többszöröse az “általánosan elfogadott 6-8cm-es polystirolhoz. A három rétegű ablakokról meg nem is beszéltem, mivel egy 0.5-ös nagyon jó ablak 3-5-ször dágább lehet egy 1.7-esnél. 38-as NF tégla? Minek? 20cm-es szigetelés esetén se NF se 38.
    – 10 év megtérülés? Ha igaz lenne a 15% ami nyilvánvalóan nem az akkor is katasztrófa. És ha jozzávesszük, hogy egy igaz történet így szólna:
    – soha, de soha nem térül meg
    – kb. duplája a bekerülés az elfogadható, bevett és racionálishoz képest
    – hobbiból csináltam, mert volt miből és én így érzem jól magam.
    Ne csapjuk be az embereket mer bár általában hülyék és nem értenek semmihez, de azért a végén általában rájönnek és akkor mérgesek lesznek.