Házépítés – hogy kezdjek neki?

A házépítés egy rendkívül nehéz időszak azok életében, akik új otthonuk megteremtése előtt állnak. Hogy is kell belekezdeni a házépítésbe, mi a különbség a nettó és a bruttó alapterület között, és mit jelent az okos otthon? Mutatjuk!

Házépítés – ezek az első lépések!

Házépítés előtt először érdemes végiggondolni, hogy pontosan milyennek is képzeljük el új otthonunkat. Ajánlott egy listát is összeírni ekkor, hogy mik azok, amiket mindenképp szeretnénk látni leendő házunkban, és mik azok, amelyeket szeretnénk megvalósítani, ha van rá erőforrásunk.

Ezután jön a tervezés, amely során megterveztetjük leendő házunkat. Ekkor a tervezőnek felvázoljuk elképzeléseinket, esetleg választunk egy háztípust vagy egy meglévő tervekből indulunk ki. Amint a terv kész van, következik a pénzügyi tervezés, amely során felmérjük pénzügyi helyzetünket, illetve szükség esetén kiválasztjuk a megfelelő hitellehetőséget.

Ezután kezdődik a megfelelő mesteremberek felkeresése. Sajnos ma már ez a folyamat rengeteg telefonálással járhat, valamint a mesteremberek előtt gyülekező munkálatok miatt akár több mint egy éves kezdést tudnak ajánlani. Véleményünk szerint érdemes egy generálkivitelező céget megbízni a házépítés folyamatával, ugyanis ebben az esetben a jó mesteremberek egy csapásra elérhetővé válnak, házunk pedig jóval hamarabb elkészül, mint abban az esetben, ha magunk menedzseljük a folyamatot.

Mi a különbség a nettó és bruttó alapterület között?

Házépítés során elkerülhetetlen lesz a nettó és bruttó alapterület fogalma és ezek megértése, így első lépésként érdemes megvizsgálni a két kifejezés közötti különbséget, ugyanis már a telekválasztáskor is nagy szerepet játszik. Ez azért elengedhetetlen, mert minden település megszabja a beépíthetőségét egy teleknek, százalékos formában, így azt határozza meg, hogy telkünk hány százalékára lehet építkezni.

Ekkor jön képbe a nettó és bruttó alapterület közötti különbség. Nettó alapterület esetén azokat a területeket számoljuk vízszintes vetületben, amelyeket teljesen vagy részben határol az épületszerkezet (így a helyiségek és a terasz tartozik bele elsősorban), azonban magát az épületszerkezetet nem számoljuk bele. A bruttó alapterületet úgy kaphatjuk meg, hogy a nettó alapterülethez hozzáadjuk az épületszerkezetek alapterületét is, így ebben az értékben az épület minden alkotóeleme szerepet játszik.

Okos otthon 

Ma már egyre elterjedtebb az, hogy házépítés során a tulajdonos szeretné, ha otthonában minden adott lenne egy okos otthon megteremtéséhez. Természetesen ez nem csupán kényelmi okokból elvárás, hanem azért is, mert jóval energiatakarékosabb otthont építhetünk fel így. Gondoljunk csak a wifis kazánra, amely csupán egy mobiltelefon segítségével be- és kikapcsolható távolról, így egy egyhetes utazás alkalmával a családnak lehetősége van fél nappal az érkezés előtt bekapcsolni újra a fűtést.

A házépítés sok-sok stresszel és bonyodalommal jár, főleg akkor, ha igyekszünk az igényeinknek leginkább megfelelő otthon megteremtésére. Amennyiben Te szeretnéd magadat és családodat megkímélni a házépítéssel járó stressztől és idegeskedéstől, válassz egy remek generálkivitelező csapatot, akik garantáltan levesznek minden építkezéssel kapcsolatos gondot a válladról!

 

Ajánlott tartalom

Harmadik-negyedik helyet foglaljuk el a dízel és benzin árakkal a környező országhoz képest

Elérhetőek a hazai és régiós üzemanyagár-információk a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) honlapján, a hazai dízel és benzin ára a harmadik-negyedik helyen van a környező országok között - hívta fel a figyelmet a szervezet pénteken.