Helena Christensen a fotóival harcol az éghajlatváltozás ellen

Helena Christensen topmodell felszólította a világ politikai vezetőit: kötelezzék el magukat amellett, hogy tényleges intézkedéseket hoznak a Föld felmelegedése elleni küzdelem érdekében.

Felszólítását a héten megnyílt londoni kiállításával kívánja alátámasztani, amelyen az éghajlatváltozás Peruban gyakorolt hatásairól készült fotóit mutatja be. Az 1990-es évek topmodelljéből lett fotós Peruba, édesanyja szülőföldjére utazott, hogy az Oxfam civil szervezet programja keretében dokumentálja az általános felmelegedésnek az indiánokra gyakorolt hatását. A Koppenhágában született sztár színes és fekete-fehér, digitális és polaroid technikával készült felvételeit most a brit fővárosban állították ki. A 40 éves Helena Christensen röviddel a koppenhágai klímaértekezlet előtt elmondta: reméli, hogy a politikusoknak sikerül a szén-dioxid-kibocsátást megállító szabályokról és módszerekről megállapodniuk. Peruban a modell a gleccserek eltűnésének hatásait tanulmányozta. A gleccserek visszahúzódása kiszárítja a folyókat, amelyek így nem adnak elegendő vizet az alpakkatenyésztőknek és a helyi gazdáknak. „Egész falvak veszítik el fő bevételi forrásukat”, a falusiak kénytelenek a hegyekből a városokba költözni – hangsúlyozta Christensen. „Ezek a kultúrák ki fognak halni. (…) Ez nagyon szomorú, mert Dél-Amerika igen sajátos részéről van szó” – hangsúlyozta.

Helena Christensen
Az Oxfam becslése szerint a legutóbbi 30 év alatt a perui gleccserek felszíne 22 százalékkal csökkent. A világ vezetői december 7. és 18. között tanácskoznak Koppenhágában az éghajlatváltozásról, hogy előkészítsék a 2012-ben lejáró kiotói jegyzőkönyvet felváltó megállapodást. A fotókiállítás a Proud galériában látható november 29-ig.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.