Helyreállítják negyven dél-dunántúli hulladéklerakó környezetét

Negyven, már bezárt hulladéklerakó környezetének helyreállítása kezdődhet el az év első felében a Dél-Balaton, Sió Völgye hulladékgazdálkodási projekt keretében, a kivitelezésre másodszor hirdetett közbeszerzési eljárást a projektet bonyolító Balaton és Sió Kft.

Az első pályázati kiírást a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) a Colas-Alterra Zrt. kérelmére megsemmisítette, mivel az a közbeszerzési törvényt megsértve túlzott minimumfeltételt támasztott az ajánlattevőkkel szemben, egyebek közt pozitív üzleti eredményt írt elő. A KDB egymillió forintos bírsággal sújtotta a Balaton és Sió Kft.-t.
Az Európai Unió közbeszerzési értesítőjében megjelent újabb tender szerint a pályázatok beadási határideje 2010. február 22.; az első kiírás alapján a munkát 2010. október 18-ra kellett volna befejezni, az új határidő a szerződéskötéstől számított 240 nap, azaz várhatóan 2010 vége.

A projekt becsült értéke 10,5 millió euró, a beruházást 65 százalékban az Európai Unió kohéziós alapja, 25 százalékban a magyar költségvetés, 10 százalékban a Balaton és Sió Kft. finanszírozza.
Az összegből negyven Somogy, Tolna és Baranya megyei, köztük a bátaszéki, ordacsehi, pécsváradi, szekszárdi, tolnai és zamárdi lerakó környezetét állítják helyre. A depókon összesen 765.155 négyzetméteren közel 165 ezer köbméter hulladékot tárolnak. A lerakók többségét már évekkel ezelőtt, néhányat – a tolnai, szekszárdi és bátaszéki telepet – pedig 2009. július 15-én zártak be.

Benyovszki Judit, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség sajtóreferense az MTI-nek elmondta: a hulladékot nem szállítják el, hanem a szóban forgó területeket lezárják és fásítják. A lerakók jelenlegi állapotukban nem jelentenek közvetlen veszélyt a környezetre, a monitoring vizsgálatokat azonban a felszín alatti vizekre még évekig, Szekszárd esetében például 2013-ig előírta a zöldhatóság – közölte a sajtóreferens.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.