Hétfőtől kötelező az új energiacímkék használata

Kötelező hétfőtől az új energiacímkék használata a műszaki boltok egyes termékein és a webáruházak termékismertetőiben – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szombaton az MTI-vel.

Ismertették: a leggyakrabban vásárolt háztartási eszközök, televíziók és fényforrások mellett 2010 óta láthatunk energiacímkéket. Az energiacímkék a fogyasztók tájékozódását és tudatos döntését segítik, hiszen a termékek ára mellett fontos tényező az is, hogy a kiválasztott áru milyen energiafelhasználási tulajdonságokkal rendelkezik: azaz mennyi villamos energiát vagy vizet fogyaszt. Kiemelték: március 1-jétől egyes termékcsoportokon új, könnyebben értelmezhető és informatívabb energiacímkék jelennek meg, amelyek használata a boltokban és a webáruházak termékismertetőiben is kötelező. Az új címkékről azt írták, az új rendszert fokozatosan vezetik be a kereskedők: jövő hétfőtől a háztartási hűtőkön és fagyasztókon, a borhűtőkön, a mosógépeken, valamint a mosó-szárítógépeken, a mosogatógépeken, a tévéken és a kijelzőkön, illetve a fényforrásokon lesznek ilyen új címkék.

Az új címke egységes, színnel is jelzett, A-G skálát használ az összes termékre. Az A+++/A++/A+ jelzések megszűnnek – figyelmeztettek. A címke jobb felső sarkában az Európai Bizottság termékadatbázisával közvetlen kapcsolatot biztosító QR-kód található. A QR-kódon keresztül elérhető adatbázis tárgyilagos termékinformációkat nyújt a vásárlók, a kiskereskedők és a piacfelügyeleti hatóságok számára. A termék energiafogyasztásának jelölése a címke középső részén, jobban észrevehető, kiemelt helyen található. Az új címke alsó részén a kiválasztott termék energiafogyasztását részletező, és akár a termékek összehasonlítását is szolgáló piktogramok kapnak helyet – írták.

Ajánlott tartalom

Ez lenne a tökéletes akkumulátor a napelemek számára?

A 5K0 akkumulátor egyik változata igazi „mindent egyben” csomag, még invertert is tartalmaz.