Hétszázmilliós szennyvízhálózat-fejlesztés Kisvárdán

Több mint 730 millió forintos költségből épül ki jövő év végéig Kisvárda teljes szennyvízhálózata – közölte a beruházás marketingfeladatait végző társaság hétfőn az MTI-vel.

A felső-szabolcsi város önkormányzata által benyújtott pályázat volt az első az országban, amelyet a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) szennyvízelvezetés és -tisztítás pályázati konstrukciójából támogattak – mondta Gonda József kommunikációs munkatárs.
A 16 ezres település eddig nem csatornázott területein, harminchárom utcában, összességében több mint tizenhárom kilométer hosszúságban épül ki új szennyvízhálózat, amellyel egyidejűleg a Kossuth és Csillag utca csatornahálózata is megújul. Hat új átemelőszivattyú létesül, a nyolc meglévőt pedig bevonják a távfelügyeleti rendszerbe, illetve bioszűrővel szerelik fel, így téve szagmentessé, illetve lehetővé válik az azonnali hibaelhárítás. Az összesen 1.164 ingatlant érint szennyvízbekötési munkálatok 2011 végére fejeződnek be.

A kisvárdai beruházás tervezett összköltsége 732 millió forint, amelyhez 581 millió forintos támogatást nyújt az Európai Unió Kohéziós Alapja és a magyar állam. A kivitelezési munkálatokat a Zemplénkő Kelet-magyarországi Építőipari Fővállalkozó és Bányászati Kft. végzi.
Gonda József hozzátette: az ingatlanonkénti 95 ezer forintos kötelező hálózatfejlesztési hozzájárulást a tulajdonosok egy összegben, vagy a korábban kötött előtakarékossági szerződés szerint fizethetik be. A lakás-takarékpénztári szerződéssel rendelkezők az összeget 48 hónap alatt – alacsony havi részlettel – törleszthetik, amelyet állami támogatás egészít ki.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.