Hetven osztály nevezett a KultÚjra üveghulladék-gyűjtő versenyére

Hetven budapesti osztály mintegy 2 ezer tanulója nevezett a KultÚjra program február 8-én induló üveghulladék-gyűjtő versenyére.

Az Európa Nonprofit Kft. 2009 szeptemberében indította útjára a Hulladékért Kultúrát, népszerűbb nevén KultÚjra programot. Ennek keretében kezdődik meg hétfőn az iskolai osztályoknak meghirdetett üveggyűjtőverseny – tájékoztatta a nonprofit cég az MTI-t csütörtökön.
A verseny során a diákoknak minél több üveghulladékot kell leadniuk a 15 budapesti hulladékudvar valamelyikében, ahol 3 kilogramm üvegért cserébe egy KultÚjra kódot kapnak. A kódokat az osztályok saját  perselyükben gyűjtik május 30-ig.

A győztes iskola és a legtöbbet gyűjtő osztály címeket június 4-én hirdetik ki a Szevasz Tavasz Fesztiválon a Millenáris Parkban. A programba benevezett osztályok mindegyike egy nyári fesztiválon vehet részt.
A programnak van egy versenyen kívüli, kötelező része is: az iskolák vállalják, hogy papír és műanyag hulladék gyűjtésére szolgáló folyosói szelektív hulladéktárolókat helyeznek el, melyek tartalmát az osztályok a négyhónapos gyűjtés során felváltva viszik el a legközelebbi szelektív hulladékgyűjtő szigetre.

Ajánlott tartalom

Kiemelten kell foglalkozni a fenntarthatóság kérdésével

Fontos kiemelten foglalkozni a fenntarthatóság kérdésével, a fenntarthatóságra neveléssel, és elismerni azoknak a munkáját, akik sokat foglalkoznak azzal, hogy az életterünk még sokáig az otthonunk is maradhasson - hangsúlyozta Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium (BM) köznevelési helyettes államtitkára hétfőn a 2024. évi Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét nyitórendezvényén, a Parlamentben.