Hetven százalékkal csökkenhet a gleccserek területe Kanadában a század végére

A nyugat-kanadai gleccserek területe 70 százalékkal csökkenhet a 21. század végére, ami komoly gondokat okoz majd az energiatermelésben és a vízellátásban, de különösen súlyos következményei lesznek a helyi ökorendszerek szempontjából – erre a következtetésre jutottak a Brit Columbiai Egyetem kutatói, akik eredményeiket a Nature Geoscience legújabb számában ismertetik.

Brit Columbia és Alberta területén több mint 17 ezer gleccser található, ezek várható sorsára megfigyelési adatok, számítógépes modellezés, klímaszimuláció, valamint az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) az üvegházhatású gázok kibocsátására vonatkozó forgatókönyvei alapján következtettek a tudósok – adja hírül a tanulmányt összefoglaló PhysOrg hírportál.

A globális felmelegedés ugyan az összes gleccsert érinti, az olvadás mértéke nem lesz egyenletes. A Sziklás-hegység belsejében a szárazabb éghajlat miatt a gleccserek területe akár 90 százalékkal csökkenhet, míg a csapadékosabb észak-nyugati partvidéken a zsugorodás körülbelül 50 százalékos lesz.

Kezdetben a felmelegedés hatása nem lesz szembetűnő, hiszen a gleccserek területe változatlan maradhat, csupán a jégmező vastagsága csökken évente körülbelül 1 méterrel.

“A gleccserek többségénél a jég vastagsága 100-200 méter, így a jég tömegvesztése észrevétlen maradhat” – fogalmazott Garry Clarke, a Brit Kolumbiai Egyetem professor emeritusa.

Mint a tudós rámutatott, a gleccserek fontos szerepet játszanak az energiatermelésben, a vízellátásban, a bányászatban és a mezőgazdaságban, de a jégmezők zsugorodásának hatása kiegyenlítődhet a klímaváltozás miatt növekvő csapadékmennyiséggel. A legaggályosabb az édesvízi ökorendszerek jövője, hiszen nyaranta a régió folyóinak többségébe a gleccserekből jut nagy tömegű hideg víz.

“A gleccserek egyfajta termosztát szerepét töltik be a folyóknál: amennyiben a jégmezők eltűnnek, vizük felmelegszik, ami jelentős változást eredményez az ökorendszerek életkörülményeiben. Kellemetlen meglepetésekre számíthatunk például a lazacpopulációknál” – magyarázta Clarke.

Ajánlott tartalom

Kék bolygó – A talajmegújító gazdálkodással egészségesebb élelmiszerhez juthat a fogyasztó

A talajmegújító mezőgazdaság, a no-till technológia alkalmazása nem csak a talajeróziót csökkenti és a talaj vízmegőrző képességét javítja, hanem a fogyasztók is egészségesebb élelmiszerekhez juthatnak általa - hangzott el Áder János volt államfő, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke Kék bolygó című podcastjának hétfőn közzétett legújabb, a legnépszerűbb videómegosztó portálon is elérhető adásában.