A kutatók nagy energiákat fektetnek a tisztább üzemanyagok előállításába, ebből a szempontból az egyik legkedvezőbb alternatíva a hidrogén alapú üzemanyag.

Hidrogén előállítás hulladékból

A kutatók nagy energiákat fektetnek a tisztább üzemanyagok előállításába, ebből a szempontból az egyik legkedvezőbb alternatíva a hidrogén alapú üzemanyag.

A hidrogén elégetésével ugyanis nem keletkezik szén-dioxid, csupán vízgőz, így környezetvédelmi értéke még a bioüzemanyagokénál is magasabb. A technológia problémája, hogy a hidrogén, mint alternatív üzemanyag előállítása költséges és nem gazdaságos, valamint a hagyományos hidrogén előállítás is üvegházhatást okozó gázok termelésével jár.

A University of Leeds mérnökei egy energia- és költséghatékony illetve környezetbarát hidrogén-előállítás fejlesztésébe fogtak, melyhez a Mérnöki és Fizikai Tudományok Kutatási Tanácsa nyújt támogatást. Céljuk nagy tisztaságú hidrogén alapú üzemanyag előállítása, amely felhasználható nagyüzemi energiatermelésre.
Hidrogén-előállításuk lényege, hogy inkább a gőzt használják, és nem elégetik az alapanyagokat, így kevesebb szén-dioxid keletkezik. A hulladékot gőzzel keverik, így szabadítanak fel hidrogént. Az előállításhoz növényi olajt vagy a biodízel melléktermékét, a glicerint használják. A tulajdonképp maradék anyagokat egy reaktorba helyezik, majd gőzt engednek bele, és a folyamat végén hidrogén és szén-dioxid keletkezik. A vízgőzt hűtéssel kondenzálják, a szén-dioxidot pedig egy szilárd szorbens anyag segítségével vonják ki.


A folyamat olcsóbb, tisztább és energiatakarékosabb a jelenlegi módszerekhez képest, így a kutatócsoport reméli, hogy technológiai fejlesztésük lehetővé teszi a fenntartható hidrogén-előállítást, amely alapvető feltétele az infrastruktúra fejlődésének illetve a végső cél elérésének, hogy a hidrogén alapú üzemanyag általánossá váljon.

Ajánlott tartalom

Kedvezményes lett egyes villamos kiserőművek csatlakozási díjszámítása

Átláthatóbb lett a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) csatlakozási díjszámítása a háztartásit meghaladó méretű kiserőművekre - közölte a MEKH szombaton az MTI-vel.