Hidrogén töltőállomást építenek buszoknak Bécsben

Hidrogén-töltőállomás építését kezdték meg a Bécsi Közlekedési Vállalat, a Wiener Linien leopoldaui buszgarázsában.

A zöld hidrogénkútnál a város közműholdingja, a Wiener Stadtwerke buszai és teherautói tankolnak majd. Decembertől forgalomba áll Bécs első hidrogénbusza is. Újabb fontos lépést tett Bécs a karbonsemleges tömegközlekedés felé: hidrogén-töltőállomást létesítenek a Wiener Linien leopoldaui buszgarázsában. A hidrogénkútnál az osztrák főváros közműcégeit tömörítő Wiener Stadtwerke buszai és teherautói juthatnak a jövő üzemanyagához. A bécsi régióban egyébként a Wiener Stadtwerke az egyetlen vállalat, amely egyszerre képes hidrogént előállítani, felhasználni és tankolni. A fejlesztésre azért van szükség, mert 2023-tól összesen tíz hidrogénes autóbusz rója majd Bécs utcáit – az első ráadásul már 2021 decemberében forgalomba áll. A Bécsi Közlekedési Vállalat 2020 nyarán már sikeresen tesztelte a Solaris hidrogén hajtású buszát, a Solaris Urbino 12 hydrogent a 39A vonalon. Az ilyen buszok előnye elektromos társaikkal szemben, hogy sokkal rövidebb ideig tart a tankolás. A Solaris esetében például 8 perc alatt lehet feltölteni a 35 kilogrammos hidrogéntartályt, amivel akár 400 kilométert is meg tud tenni a busz.

De nemcsak a hidrogénkút készül el év végére, javában zajlanak már a hidrogén-elektrolízis üzem előkészületei is a Wien Energienél, ahol zöld hidrogént fognak előállítani. Az osztrák főváros terve, hogy az amúgy is környezetbarát Euro-6-os buszok mellett, 2027-re összesen 82 elektromos és hidrogén hajtású jármű fusson majd az útjain. Az alternatív hajtású buszflotta és a hozzá szükséges infrastruktúra kiépítésére a Wiener Linien összesen 90 millió eurót fordít.

 

 

Kép: Wiener Linien / Manfred Helmer

Ajánlott tartalom

Akkumulátorgyárat épít Angliában a Jaguar Land Rover tulajdonosa

Akkumulátorgyárat épít Angliában a Jaguar Land Rover (JLR) járműgyártó csoport tulajdonosa, a Tata Motors. A BBC brit közszolgálati médiatársaság szerdán ismertetett értesülése szerint a több milliárd font értékű beruházásról a Tata elnöke a jövő héten írja alá a hivatalos megállapodást Londonban a brit kormánnyal.