MTI/Mohai Balázs

Hidrogén-üzemanyagcellák sorozatgyártását jelentette be a Bosch

Hidrogén-üzemanyagcellák sorozatgyártása kezdődött el a Bosch stuttgart-feuerbachi üzemében – közölte a német cég csütörtökön az MTI-vel.

A gyártás megkezdését a hidrogéntechnológiában vállalt részesedés növelésével indokolták. Első ügyfelük a Nikola Corporation, amely még ebben az évben hidrogén-üzemanyagcellás elektromos teherautókat visz az amerikai piacra. A hidrogéngazdaságban nagy a kereslet a Bosch autóipari szakértelmére, a közlemény szerint rajtuk kívül az egész világon kevesen képesek üzemanyagcellák sorozatgyártására. A cég 2026-ig a csaknem 2,5 milliárd eurót fektet hidrogéntechnológiákba, és kétszer ennyi bevétellel számol belőle 2030-ig.

A vállalat hangsúlyozta, hogy a hidrogén hozzásegítheti a Földet a klímasemlegességhez, ezért a Bosch elnöke az európai döntéshozóknak is a hidrogéntermelés felgyorsítását, a hidrogénelosztó infrastruktúra kiépítését javasolta. A cég maga is számos felhasználási lehetőséget vizsgál, és készen áll arra, hogy az autóipari tapasztalatait a lehető legszélesebb körben alkalmazza a hidrogéngazdaságban. A hidrogénmotor mindent tud, amit a dízel, miközben szén-dioxid-semleges, és a már ismert fejlesztési és gyártástechnológiák több mint 90 százalékban felhasználhatók hozzá – hangsúlyozták.

Ajánlott tartalom

Rekordszámú autót adott el a Volvo Cars az első negyedévben

A kínai többségi tulajdonú Volvo Cars a közös és társult vállalkozásokat nem számítva 6,8 milliárd svéd korona (230,86 milliárd forint) működési bevételre tett szert az idei első negyedévben, ami 8 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest - derül ki a cég honlapjára szerdán feltöltött adatokból.