Hidrogénenergiához olcsóbb vízbontás – Kőolaj helyett H2O?

A hidrogénnek hidrolízissel történő előállításához használható új, nagyon olcsó katalizátort fejlesztettek ki amerikai kutatók, amely nagyon fontos eszközként szolgálhat a hidrogén energiahordozóként való széles körű alkalmazásához.

A berkeleyi székhelyű Kaliforniai Egyetem által működtetett kutatólaboratórium (Lawrence Berkeley National Laboratory) munkatársai – Jeffrey Long, Christopher Chang és Hemamal Karunadasa – az amerikai szövetségi energiaügyi minisztérium hathatós támogatásával állították elő az új katalizátort.

Természetesen nemcsak az Egyesült Államokban, hanem világszerte is szorgosan kutatják a hidrogén energiahordozóként való széles körű használatának módját, mivel a legfőbb energiaforrásként igénybe vett szénszármazékok (kőolaj, földgáz) gyorsan fogynak, szennyezik a légkört, és befolyásolják az időjárást is. Ezért a fiziko-kémikusok már két évszázada törik a fejüket azon, hogyan lehetne helyettesíteni őket a vizekben szinte korlátlanul megtalálható hidrogénnel. Az elektrolízissel történő kinyerést már a XIX. században is ismerték, az eljárás máig sikeres demonstráció a fizikaórákon.

A hidrolízishez katalizátorként nagyon drága platinafémet használnak, amely a folyamat során elfogy. A platina kiváltására a kutatók oxigénes kezeléssel Mo-oxo-nak nevezett fémet alakítottak ki molibdénből: hivatalos jele PY5 Mo2, és a platina költségének mindössze hetvened részébe kerül. Bár ezzel lényeges gazdaságossági akadályt sikerült elhárítaniuk, a Mo-oxo alkalmazása még távolról sem elegendő a hidrogén általános és gazdaságos energiahordozóként való előállításához.

A hidrolízishez ugyanis jelentős mennyiségű áram is szükséges, amely a katalizátorba vezetve, annak közvetítésével bontja szét a vízmolekulákat oxigénre és hidrogénre. A kutatók úgy vélik, hogy a jövőben megújuló energiaforrásokból (hő, víz, szél, hullám) lehet majd az áramot előállítani a vízbontáshoz.
A hidrogénenergia használata során nem keletkeznek káros emissziók, a “kipufogott” anyag ismét vízzé alakul, és a légkörben visszatér a víz körforgásába.

Ajánlott tartalom

Térítésmentesen ad energetikai tanácsokat a Magyar Mérnöki Kamara

Energetikai tanácsokat ad a Magyar Mérnöki Kamara magánszemélyeknek és kisvállalkozásoknak; a szervezet térítésmentes szolgáltatására Wagner Ernő elnök hívta fel a figyelmet Kaposváron csütörtökön, sajtótájékoztatón.

5 hozzászólás

 1. Tudomásom szerint léteznek nagy hatásfokú vízbontó eljárások kísérleti stádiumban.
  Jó lenne tudni ezen eljárások életszerű megvalósíthatóságát. Ilyen eljárás az impul-
  zus üzemű vizbontó eljárás. Egy magánszemélynek nehéz előteremteni a kisérletekhez szükséges anyagi javakat.

 2. Megvan már oldva a vizes kocsi több verzióban is.
  Van amibe sós vizet kell tankolni./egy Toyotába a Fülöp Szigeteken/
  Van amibe sima vizet.
  Nézzétek meg többek között a Tiltott találmányokat és a Tűrhetetlen találmányokat a youtube-on.
  Az olajipar miatt nem terjednek.

 3. Gróf-Spanyol Zoltán már 1985 óta dolgozik a projekten.Eddig is hidrogént égetünk el motorjainkba,csak még sajnos a szenet is mellette.C8H18 a benzin.

 4. peti19870621

  Hagyományos Robbanó motorban bedurrantott durranógáz, nagyobb hatás fokkal ég mint a benzin, totál nagy hülyeség még “A hidrolízishez katalizátorként nagyon drága platinafémet használnak, amely a folyamat során elfogy.” Ezen ennyit gondolkozni.. -.-“”” pfff.. még egy aksit hozzáadsz, többit a napelem, meg a motorban lévő, s hybrid generator kerekek végzik az áram visszatöltést, az elektrolízishez.
  Képzeld el az a Hifi berendezést ami az autóban, a szomszédháznak az ablakait kiviszi.. S mindezt a semmiért. Ugyan ez az energia vízbontáshoz? Óraszáám..
  Az öregúr 10éve jár már vele! (mti)->Ne csináljátok máá!! XDDDD
  A robbanó motor eleget termel, még ha az a mostani legbéndzsább autó is a szeren!!

 5. Igen a hidrogén! Gyakorlatilag majdnem korlátlanul létezik,csak /ha/vízből szeretnénk előállitani rengeteg áram kell.-ami ugye drága,ez teszi ki a hidrogén előállitás jelentős részét a hidrogén meg ettől drága.Ez idáig rendben is van ezért nem bántja senki mint energia hordozót,csak álmodozunk milyen jó is lenne!
  A nagy baj akkor lenne a hidrogénnel ha sikerülne azt a három (tudomásom szerint) működő generátortközzé tenni ami gépek gyakorlatilag.-0 ft ból állit elő korlátlan mennyiségű és teljesítményű áramot.Aki kicsit is foglalkozik az energiával az tudja mivel járna a gépek üzembe helyezése….és idáig miért nem használjuk.
  Javaslom álmodozzunk tovább abból senkinek semmi baja nem történik.
  Szép ÁLLMOKAT!