Hidrogénkapszulát mutatott be a Toyota

A Woven Planettel közösen készített eszközt egy japán kísérleti okosvárosban fogják tesztelni.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Sok szakértő, vállalat és egyéb szervezet gondolja úgy, hogy a zöld hidrogén forradalmasíthatja az energetikát, hiszen tiszta és viszonylag olcsó megoldást jelenthet a fosszilis energiahordozókkal szemben. A Toyota például egész városokat szeretne hidrogénnel ellátni Japánban. A cég és leányvállalata, a Woven Planet a közelmúltban egy hordozható hidrogénkapszulát fejlesztett ki – számol be a New Atlas. A Woven Planet szerint a terméknek számos felhasználása lehet az otthonokban és azokon kívül is. A két cég különböző helyszíneken, köztük a japán Szuszonóban épülő Woven City okosvárosban fogja tesztelni a berendezést. A kísérleti okosvárost tavaly februárban alapították, a helyszínen számos jövőbeli technológiát kipróbálhatnak. A 400 milliméter hosszú és 180 milliméter átmérőjű tároló nagyjából 5 kilogrammos, amikor fel van töltve. Az eszköz 3,3 kilowattóra hasznos energiát képes szállítani attól függően, hogy a külső üzemanyagcella milyen hatékonyan alakítja árammá a hidrogént. A termék tetején fogantyú található, a kapszula használatkor csavarással illeszthető be a szükséges helyre.

A tárolót többek között felhasználhatják elektromos autók, kerékpárok és drónok cserélhető hidrogén akkumulátoraként. Az eszköz emellett becsúsztatható olyan otthonok falába, amelyek nem kapcsolódnak az elektromos hálózathoz, az épületben pedig aztán egy üzemanyagcella révén biztosíthat áramot. A termék fűtőberendezéseket is elláthat energiával, és olyan helyszíneken is fedezheti az áramellátást, amelyek egyébként nehezen megközelíthetőek. Amennyiben a rendszer tetejére egy üzemanyagcellát is felszerelnek, tartalék akkumulátorként szolgálhat változatos berendezések számára.

A kereskedelemben a tároló nagyjából úgy működne, mint egy gázpalack vagy egy szódásüveg: miután a felhasználó kiürítette, a szolgáltatónál kicserélheti egy újra, míg az eszközt feltöltik újbóli használatra. A Toyota és a Woven Planet azt is tervezi, hogy idővel házhoz szállítást is vállalnak majd.

Ajánlott tartalom

Ez lenne a tökéletes akkumulátor a napelemek számára?

A 5K0 akkumulátor egyik változata igazi „mindent egyben” csomag, még invertert is tartalmaz.