Hidrogénnel is megy majd az Audi Q6

A német márka nem kisebb újdonsággal kezdi majd a jövő évet, mint a Q6-os terepjárójának üzemanyagcellás változatával.

A Detroitban bemutatkozó – egyelőre csak koncepció- – autó, láthatóan annak a vonalnak az erősödése, ami a Volkswagen-konszernnél a dízel-gate utáni időszak irányát jelöli. Az Audi Q6 ugyanarra a platformra épül majd, mint az elektromos Q6 e-tron quattro concept. Lényegében azt a helyet, ahol az akkumulátorok vannak az elektromos autóban, cserélik hidrogéncellákra – írja az Autocar.

Az h-tron jelölést már idén levédte a márka annak kapcsán, hogy novemberben bemutatták az Audi A7 quattro üzemanyagcellás változatát. Ezek a járművek hidrogénből és oxigénből, elektrokémiai reakció révén állítanak elő elektromos áramot, amivel elektromotort hajtanak, miközben melléktermékként kizárólag ivóvizet „pufognak ki”.

Ami a külsőségeket illeti a Q6 h-tron vélhetően nem nagyon fog eltérni a Q6 e-trontól, csak minimális változások történhetnek a külső designban. A Q6 e-tron 2018-tól lesz kapható, a Tesla Model X riválisaként és az ára körülbelül 25 millió forint lehet.

A Q6 e-tronban három elektromos motor dolgozik majd 435 lóerős rendszerteljesítménnyel. Az utastér alá rejtett, az LG és a Samsung közreműködésével kifejlesztett akkumulátorcsomag több mint 500 kilométeres hatótávot garantál egy teljes feltöltés után.

forrás: hvg.hu

Ajánlott tartalom

A Volvo Trucks már fejleszti a hidrogénüzemű kamionját

A Volvo Trucks már dolgozik a hidrogénnel hajtott belsőégésű motorral ellátott teherautójának kifejlesztésén. A közúti tesztek 2026-ban kezdődhetnek, a piacra dobást pedig az évtized végre tervezi a svéd gyártó. A zöld hidrogénnel hajtott kamionok nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a Volvo, és ezzel ügyfelei is elérjék karbonsemlegesítési céljaikat.