A japán Fukuoka prefektúra Maebaru városában közel 150 otthonban működnek hidrogéncellák egy kísérleti projekt részeként, amely kapcsán a technológia háztartási alkalmazhatóságát tesztelik.

Hidrogénüzemű város Japánban

A japán Fukuoka prefektúra Maebaru városában közel 150 otthonban működnek hidrogéncellák egy kísérleti projekt részeként, amely kapcsán a technológia háztartási alkalmazhatóságát tesztelik.

A projektfelelősök remélik, hogy a Fukuoka Hydrogen Town hamarosan a világ legnagyobb hidrogénüzemű városa lesz.

2008 októberében a Nippon Oil Corporation és a Seibu Gas Energy Co. ENE FARM egységeket telepített a lakásokba. Az 1 kilowatt energiát termelő lakossági hidrogéncella a szükséges hidrogént a cseppfolyós propán-bután gázból nyeri, majd a cella a hidrogén és az oxigén kémiai reakciójából termel áramot és meleg vizet. Az otthonokba importált rendszer az energiafogyasztás 60 és a melegvíz-ellátás mintegy 80%-át fedezi.

Összességében, az energiafogyasztás 30%-kal csökken a hagyományos rendszerekhez képest, és a szén-dioxid-kibocsátás is ugyanennyivel kevesebb. Egyes modellek hatékonysága a 87%-ot is eléri, a probléma, amely a szélesebb körű elterjedésüket gátolja, az, hogy a lakossági cellák rendkívül drágák, egy rendszer 3 millió forintba is kerülhet. A Nippon Oil Corporation vezetői már dolgoznak is az összeg csökkentésén, reményeik szerint 2015-ben sikerül 750000 forintra mérsékelni az árat, az eladási mérleget 40000 darab/évre növelve.
Japán az egyik legnagyobb energiahordozó importőrként évek óta azon dolgozik, hogy elterjessze az olyan új típusú energiatermelési technológiákat, amelyekhez nincs szükség fosszilis energiahordozókra. Ezt, a Hy-Life névre keresztelt projektet is támogatja a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NEDO) a minél nagyobb siker érdekében.

Ajánlott tartalom

Hidrogén-üzemanyagcellák sorozatgyártását jelentette be a Bosch

Hidrogén-üzemanyagcellák sorozatgyártása kezdődött el a Bosch stuttgart-feuerbachi üzemében - közölte a német cég csütörtökön az MTI-vel.