Hivatalosan is megerősítette koppenhágai vállalásait az EU

Az Európai Unió hivatalosan is megerősítette csütörtökön azokat a politikai vállalásait, amelyeket a tavaly decemberi koppenhágai éghajlatvédelmi világértekezleten tett a légkört felmelegítő káros gázok kibocsátásának csökkentésére.

Eszerint az EU 2020-ig az 1990-es mértékhez képest 20 százalékkal csökkenti a kibocsátást, de kész akár 30 százalakos kötelezettségvállalásra is, ha a többi nagy kibocsátó hajlandó méltányos részt vállalni a globális kibocsátás-csökkentési erőfeszítésekből.

A koppenhágai értekezlet kudarccal zárult, mert az unió nem tudta megfelelő kibocsátás-csökkentési ígéretekre rávenni az Egyesült Államokat, Kínát, illetve a többi nagy légszennyezőket, nem talált partnert ambiciózus éghajlatvédelmi célkitűzéseihez. A dán fővárosban mindenesetre megállapodtak abban, hogy január végéig mindenki megteszi a maga számszerűsített kötelezettségvállalását. Az unió most hivatalos levélben erősítette meg a koppenhágai tárgyalásokon képviselt álláspontját.

Az EU-n belül sokáig viták voltak arról, nem kellene-e egyoldalú kötelezettséget vállalni a 30 százalékos csökkentésre akkor is, ha a többiek nem partnerek ehhez. Végül ezt elvetették.

Nem várható, hogy január végéig olyan kötelezettségeket vállalnak mások, ami lehetővé teszi az EU-nak a maga részéről a 30 százalékos vállalást. A tárgyalások azonban tovább folynak globális szinten. A kibocsátás-csökentéssel azt a célt igyekeznek elérni, hogy a légkör ne melegedjen fel 2 Celsius foknál nagyobb mértékben.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.