Hőből áramot

Az erőműveknek köszönhetően és a tüzelőanyagok elégetése következtében generált energia közel 60 százaléka felesleges hőként veszik el.

Számítógépeket, autókat és mobiltelefonokat lehetne működtetni a felesleges hővel, ami így jelentős energiapazarlás. A MIT kutatói úgy hiszik, kidolgozták a kárba ment hő visszaszerzésének módját, így az elpazarolt energiát villamos energiává lehet módosítani.

Az úgynevezett hulladék energia ilyen mértékű előrehaladásának köszönhetően a laptopok és a mobiltelefonok kétszer olyan hosszú ideig tudnának működni.
A csapat kísérletei irányultak a Carnot limit kiszámítására is (a Carnot határ a hő villamos energiává való konvertálásának elméleti felső határa). A jelenlegi eszközök segítségével a határérték tizedét tudták csak elérni, a csoport csak 40 százalékosan volt hatékony, de állítják, a 90 százalékot is képesek lesznek elérni.

A hatékonyság új szintjének titka a forró felület és a konverziós eszköz közötti tér csökkentése.

A MTPV Corp. nevű cég már dolgozik a technológia kereskedelembe való bevezetésén, és úgy látja, hogy kiválóan lehet majd alkalmazni az elektronikában és a közlekedésben.

Ajánlott tartalom

Az MVM 309 milliárd forint összegű osztalékelőleget fizet

Az MVM Energetika Zrt. 309 milliárd forint osztalékelőleget fizet - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn közzétett kibocsátói tájékoztatásban.