Hódító útján a kíni villanytaxi Londonban

Immáron a Kínában gyártott alternatív üzemű járműveknek is bizalmat “szavaztak” a fejlett országok taxis és bérautós vállalkozásai. Példa erre a britt főváros egyik fuvarozó cége, amely azon túlmenően, hogy jelenleg háromszáz hibrid autót üzemeltet, járműflottájuk fejlesztéseként a közelmúltban ötven kínai, a BYD cég által gyártott e6 jelzésű elektromos meghajtású autó megvásárlásáról írtak alá megállapodást.

A kijelölt irányvonal egyértelmű, ugyanis a város polgármestere, Boris Johnson koncepciója a következő: 2020-ra a városi taxis- és bérkocsi-társaságok flottáját kizárólag elektromos meghajtású, vagy hibrid kocsik tegyék ki. A businessgreen.com portál információja szerint, a szerződést kötő britt cég, a Greentomatocars egyelőre öt kísérleti kocsival teszteli a kínaiak elektromos autóját. A jármű főbb jellemzői: ötüléses autó, feltöltés nélkül több mint 250 kilométeres távot tud megtenni, meglehetősen erős (75 KW) és könnyedén 120 kilométeres óránkénti menetsebességre is képes. A cég flottájában alkalmazott, a taxitársaságok által előszeretettel használt japán Toyota Prius kocsiknak jó vetélytársai lesznek szigetországban ezek a kínai járművek – tette közzé a cég illetékes szakembere. Nagy reményt fűznek világszerte a BYD cég fejlesztéseihez, s erre garancia, hogy a világ egyik legtekintélyesebb pénzügyi befektetője, a Warren Buffet mintegy 10 százalékos részesedést szerzett a kínai járműgyártóban. Az autógyár további megerősítésként, műszaki együttműködést kötött a Daimler céggel. Ennek tudható be, hogy Kínában a BYD autógyár a zöld autók piacán jelenleg a vezető szerepet tölti be.

Ajánlott tartalom

Jelentősen visszaesett az új autók forgalomba helyezése az első három negyedévben

Az idei első kilenc hónapban 85 769 új személygépkocsi forgalomba helyezésével 9,3 százalékot esett vissza a belföldi autópiac - közölte az MTI-vel hétfőn a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE).