Hófúvás, mínuszok lesznek március 15-én

A nemzeti ünnepen is marad a havazás és a viharos szél. Szombaton és vasárnap -12 fok is lehet.

A március 15-i ünnepségek idején többfelé várható havazás és a viharossá fokozódó szél miatt hófúvás is. A hosszú hétvége további részében már csak jelentéktelen hózáporokra kell számítani, de ezzel együtt komoly lehűlés várható, éjszaka néhol mínusz 12 foknál is hidegebb lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott csütörtöki országos középtávú előrejelzéséből.
Mint kifejtették: pénteken eleinte túlnyomóan borult lesz az ég, majd késő délután, este nyugat felől szakadozik, csökken a felhőzet. Kezdetben többfelé, majd már csak keleten várható havazás. Az északnyugati szél nagy területen viharossá fokozódik, ezért hófúvásra is készülni kell, de a déli óráktól fokozatosan mérséklődik a szél. Pénteken a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 5 és mínusz 1, a legmagasabb nappali hőmérséklet plusz 1 Celsius-fok között alakul.

Szombaton napos idő várható gyenge nappali gomolyfelhő-képződéssel. Legfeljebb egy-két helyen fordulhat elő jelentéktelen hózápor. Az északnyugati, északi szél kezdetben időnként még megélénkül. A minimumhőmérséklet általában mínusz 10 és mínusz 5 fok között alakul, de a szélcsendes, derült, vastag hóval borított tájakon mínusz 12 fok alá is hűlhet a levegő. A nappali maximumok mínusz 1 és plusz 4 fok között alakulnak. Vasárnap napos idő várható, délnyugat felől megnövekvő fátyolfelhőzettel. Csapadék nem valószínű. A délkeleti szél a keleti területek kivételével többfelé megerősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke általában -7, -12 fok között alakul, de egyes szélcsendes, derült, vastag hóval borított tájakon -15 fok alá is hűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és plusz 7 fok között valószínű – olvasható az előrejelzésben.

Ajánlott tartalom

Túl a nyolcezredik fiókán

A gyöngybaglyok tekintetében az egyik szemünk sír, a másik pedig nevet. A templomtornyokba és padlásokra kihelyezett 161 költőládából idén 59 db-ot (36,6%) foglaltak el a madarak.