Hogy állunk a víztartalékokkal?

A Föld vízkészletének kevesebb, mint három százaléka édesvíz, melynek csak mintegy tizede vehető közvetlenül igénybe, a többi a sarki jégsapkákba vagy gleccserekbe zárva található.

Jelenleg a Föld több mint egymilliárd lakója nem jut egészséges és elegendő ivóvízhez, miközben a fejlett világ pazarlóan bánik az ivóvízkészletekkel. A következő években a népességnövekedés és a klímaváltozás miatt ez a helyzet várhatóan csak romlani fog – mondta az InfoRádiónak Láng István akadémikus. Minél inkább gyarapodik az emberiség, annál inkább a túlélésre kell sok helyen berendezkedni, hogy megfelelő mennyiségű és víztartalékai legyenek. Magyarország szerencsére elég jól áll ezen a területen, de ne higgyük azt, hogy nincs tennivalónk – fejtette ki. Áder János köztársasági elnök Nyíregyházán szintén a felszín feletti és alatti vizek, valamint az ivóvíz fontosságára és értékeire hívta fel a figyelmet.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Hazai divattervező és sztárfotós is beállt a természetvédelem mögé

A természet megóvása, bolygónk védelme ma már olyan alapvetésnek számít, ami mellett az ismert emberek és a kreatív szakma legnagyobbjai világszerte és hazánkban is egyre gyakrabban kiállnak.