Hogy került a víz a Földre?

Nem az üstökösök, hanem a meteoritok hozták a vizet és más cseppfolyós anyagokat a Földre: ez derül ki abból a tanulmányból, amely a Carnagie Institute-ban született.

Mint a Science Daily-ben megjelent ismertetőből kiderül, a kísérletben megvizsgálták a deutérium (a hidrogén legsúlyosabb izotópját) különböző üstökös-törmelékekben, és magas széntartalmú meteorit-darabokban: a deutérium-arány ugyanis egyenes arányban növekszik az eredeti anyagnak a naptól való eltávolodásával. (Aiolus News) Az eredmény: a szénmeteoritok (amelynek anyaga ugyanaz az, mint a naprendszer legrégibb bolygóinak) a világűr más régiójában születtek, mint az üstökösök, inkább az aszteroidok zónájából jöhettek, amely hozzánk sokkal közelebb van. Tehát a földi víz és más cseppfolyós anyagok a szénmeteoritoktól származnak. Ez ellentmond az eddigi elméleteknek, mert eddig azt tartották, hogy mind a szénmeteoritok, mind az üstökösök egy naprendszeren kívüli zónából érkeztek.

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.