Hogyan alakíthatjuk ki a tökéletes naperőművet? Magyar fejlesztéssel!

A SolServices szerint van módszer a környezet- és természetbarát napelemparkok létrehozására.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A magyar SolServices cég olyan ajánlást készített, amelyben azt részletezi, hogyan lehetnek a naperőművek összeegyeztethetőbbek a természettel – számol be a PV Magazine. A vállalat nemzeti parkokkal, környezetvédelmi szervezetekkel, energiacégekkel és méhészekkel együttműködve hozta létre a publikációt, amely egy teljesen új, gyakorlatorientált módszertant ír le. A cél az, hogy a nagy kiterjedésű területeken épülő napelemparkok kialakításakor a lehető legnagyobb mértékben figyelembe vegyék a terület ökológiai, biológiai és természeti adottságait. A Nemzeti Energiastratégia értelmében 2030-ra 6000 megawattra bővítenék a teljes napelemkapacitást, amely 2040-re a 12 ezer megawattos is elérheti. A SolServices szerint a célt környezet- és természetbarát módon kellene elérni. „Az elmúlt évek agrár-környezetvédelmi kutatásai kimutatták, hogy megfelelő földhasználattal és a növényközösségek megerősítésével a vadon élő állatok populációi jelentősen növelhetők a mezőgazdasági területeken” – írja a cég jelentésében. A vállalat szerint megfelelő tervezéssel és minimális gondozással egy napelempark mintegy 30 évig szinte zavartalan élőhelyet biztosíthat.

A jó létesítmény területének kevesebb mint 5 százalékát fedik különböző infrastruktúrák, így utak vagy inverterek, és még az erőmű panelekkel borított részeit figyelembe véve sem haladja meg az arány a teljes terület mintegy 50 százalékát. A dokumentum részletesen ismerteti azokat a módszereket, amelyek kedvezőek lehetnek a természetnek. A beporzók támogatása különösen fontos, a réti here ültetése például megalapozza a lepkék és a dongók jelenlétét. A rágcsálók és apróvadak esetében ezzel szemben a kellően csendes és zavartalan élőhely a fontos, míg a madaraknak a mesterséges fészkek és odúk, illetve cserje- és faültetések segíthetnek. Amennyiben egy napelempark alkalmas a rovarok számára, az akár a denevéreket is odavonzhatja.

A jelentésben kiemelik, hogy nagyvadakra az erdőszélekhez közeli szántóföldeken és gyepterületeken lehet számítani. Ezen állatok jelenlétét azonban a napelemparkokban általában minimalizálni kell az állatok és a berendezések védelme érdekében. Éppen ezért ami itt inkább fontos, az az, hogy az infrastruktúra segítse a nagyvadak biztonságos menekülését az adott területről.

Ajánlott tartalom

Ez lenne az első megterülő napelemes energiatároló rendszer?

A LUNA S1-et háztartási napelemes rendszerek számára dolgozták ki.