Hogyan hasznosul újra a napelem?

A PV Cycle jelentette, hogy tavaly Franciaországban több mint 280 000 napelempanelt gyűjtött be életciklusuk végén, többek között 200 tonnát az ország tengeren túli területeiről.

A napelem hulladékokkal foglalkozó szervezet, a PV Cycle tavaly több mint 280 000 darab, életciklusa végére érkezett napelem panelt gyűjtött be Franciaországban, írta az mnnsz.hu. A PV Cycle közlése szerint ezek 95%-át a Triade Électronique nevű gyár fogja feldolgozni Rousset-ben, a Franciaország déli részén található Bouches-du-Rhône-i kirendeltségében. A gyárat a francia környezetvédelmi szolgáltató, az elektronikai hulladékok és elektromos berendezések megsemmisítésére szakosodott Veolia egysége üzemelteti. A paneleket megőrlik és elkülönítik az üveget, a szilíciumot, a műanyagot és a rezet. A PV Cycle jelezte, hogy az évente begyűjtött mennyiség 13-szorosára nőtt, amióta 2015-ben igazán elkezdődött a szolár rendszerek hulladékainak újrahasznosítása. 2030-Ban a begyűjtött mennyiség várhatóan eléri az 50 000 tonnát – tette hozzá a szervezet.

Bővítési tervek

Annak érdekében, hogy lépést tudjanak tartani a várható növekedéssel, a PV Cycle további kezelőegységek megnyitását tervezi rövid- és középtávon, és az újrahasznosító testület jelenleg dolgozik a második feldolgozóegység Franciaországon belüli lehetőségének kidolgozásán. A PV Cycle France céget a francia napelem ágazat alapította 2014-ben. Irányításában részt vesznek a francia energiaóriás, az EDF egységei, a Solaire és az ENR PWT; a svájci tulajdonban álló projektfejlesztő, az Urbasolar; az Ausztriában bejegyzett székhelyű Recom tulajdonát képező Sillia VL modulgyártó; a francia modulgyártó, a Voltec Solar; és a megújulók szakmai testülete, a Syndicat des Energies Renouvelables. Az Európai Unió olyan, kifejezetten a napelem ágazatra szabott hulladékszabályozást alakított ki, amely az európai piacra napelem paneleket szállító összes gyártótól megköveteli, hogy finanszírozzák az életciklusuk végéhez érkező termékek begyűjtésének és újrahasznosításának költségeit. 2018 októberében egy 11 vállalatot tömörítő konzorcium és kilenc európai ország öt kutatóintézete tette közzé megállapításait, amelyek azt tükrözték, hogy a napelem modulok életciklus végi kezelése és újrahasznosítása rendkívül gazdaságosan  valósítható meg.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk a gazdaságos napelemes rendszert, 500 ezerért árulják!

A Zendure 500 ezer forintért árulja a napelemes rendszerét, amely az erkélyre telepíthető.