Hogyan hat ránk a napelem?

A panelek széleskörű használata egyre inkább felnyitja az emberek szemét arra, hogy ennek a technológiának széleskörű használata választ nyújthat több, a környezetet és a társadalmat sújtó problémákra.

Az számos pozitívum és a felgyorsult információáramlás ellenére mégis szükséges, hogy kicsit elmélyedjünk a napelemek emberekre gyakorolt lélektanában. A napelem korábban csak bizonyos réteg számára volt anyagi szempontból elérhető, mára viszont szinte bárkinek adott a lehetőség, hogy napelemes rendszert szereltessen ingatlanára. Emellett a környezet védelme, illetve ezért tett mindennemű megmozdulás a trendjét éli. A hírportálokon minden nap szembesülünk azzal, hogy pusztul az állat- és növényvilág, ami negatív érzelmeket kelt bennünk, és ösztönzően hat ránk –, még ha több ezer kilométerre is vagyunk a problémától –, hogy tegyünk valamit a bolygóért. A bolygóért pedig legegyszerűbben és legolcsóbban úgy tudunk tenni, ha napelemet szereltetünk fel! Már a közvélemény kutatásokból is kiderült, hogy nem csak az áramszámla lenullázása a cél, hanem a klímatudatos viselkedés is. A napelemes rendszerekkel pedig nem csak a biodiverzitás megőrzéséért tehetünk, hanem embertársainkért is. A fosszilis energiahordozók használatával rengeteg károsanyag jut a légkörbe, ami belélegezve betegségeket, sőt halált is okozhat az embereknél. A WHO vizsgálata szerint évente közel 1,7 millió gyerek hal meg a környezetszennyezés miatt.

MÉG MINDIG VANNAK SZKEPTIKUSOK

A napelemes rendszerek több szinten is megjelenő pozitív hatása ellenére továbbra is vannak szkeptikusok, akik inkább a napelemekben hibákat keresnek. Sokan mondják, hogy nem megtérülő beruházás. Ez nem igaz! Egyszerű számításokkal utána tudunk járni, hogy számunkra megéri-e egy ilyen jellegű fejlesztés. A berendezés alkotórészeinek piaci ára pedig folyamatosan. Az állam és az Európai Unió is elhivatott a környezet védelme mellett, mindezért támogatja a társadalmi szféra klímavédelmi törekvéseit. A pénzügyi eszközöknek (és a folyamatosan csökkenő adminisztrációs terheknek) köszönhetően a megtérülési idő pedig jelentősen lecsökkent a különböző pályázati lehetőségeknek köszönhetően. A másik gyakran említett problematika, hogy maga a termék rendkívül környezetszennyező, hisz előbb-utóbb hulladékká válik. Ez szintén nem igaz! A napelempanelek olyan anyagokból épülnek fel, amelyek újrahasznosíthatóak. Valamint ki kell emelni azt is, hogy a többi használatos elektromos eszközzel szemben ezek élettartama jóval hosszabb időszakot ölel fel. A több évtizedes garanciaidő elegendő biztosíték arra, hogy a napelemek nem jelentkeznek egyhamar a hulladékgyűjtőkben.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.