Hogyan keresnek euró milliókat dán cégek a magyar árampiacon?

Van olyan cég, amely tavaly ősszel néhány perc alatt több millió eurót keresett Magyarországon.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A magyar időjárás megfigyelése révén jutnak tetemes összegekhez dán energiakereskedők – írta meg a Válasz Online Javier Blas Bloombergen megjelent cikke nyomán. 2023 késő őszén egy dániai kereskedő néhány perc alatt több millió eurót keresett a magyar árampiacon szoftverek segítségével, a hazánkban váratlanul megjelenő nagy köd idején. Blas írásában olyan Dániában bejegyzett, összesen alig pár száz főt foglalkoztató céget mutat be, amelyek jelentősen felforgatják az európai árampiacot. A helyszín nem véletlen: először Dániában liberalizálták az árampiacot, és itt alapították az első robot alapú kereskedőházakat. „Elképesztő pénzt csinálnak, milliárdokat lehet most keresni az árammal Európában” – nyilatkozta Mogens P. Sorensen dán piaci szakértő. Az érintett vállalatok elképesztő ütemben növekednek, és jórészt robotok segítségével üzletelnek. A cégek összesített profitja 2020-ban 120 millió euró volt, 2021-ben nem egészen 1 milliárd, míg 2022-ben már 5 milliárd euró.

Az időjárást kell figyelniük

Magyarországon az aarhusi PowerMartnak és az aalborgi Nidhognak van engedélye áramkereskedésre. A Nidhog anyavállalata, az Yggdrasil történeti adatokat, illetve az időjárási előrejelzések és az áram árának összefüggéseit elemzi, a cég az ezeket az információkat felhasználó algoritmus „jóslataiból” profitál. Az előrejelzésből kiinduló modell alapja a megújuló energiaforrások gyors terjedése. Európában elsősorban a szél- és napenergia van előretörőben, csakhogy ezen technológiák az időjárástól függnek. A kilengések hatásait a kontinens hálózatainak rugalmas összekapcsolásával semlegesíteni lehetne, de itt egyelőre nem tartunk. Szélcsendes vagy felhős időben a megújulók helyére beléptetett termelők árama drágább – legrugalmasabban gázerőműveket lehet bekapcsolni, a gáz ára azonban a 2020-as évekre igen magas lett.

Az áringadozás elképesztő szélsőségeket hozott az elmúlt években Európa-szerte, és ez különösen igaz Magyarország esetében. Ennek fő oka az, hogy a szélerőművek kvázi hiánya miatt a magyar árampiac az egyik legkönnyebben spekulálható az egész EU-ban. Ha valaki jól tippeli meg, mikor lesz felhős vagy verőfényes idő hazánk területén, az sokat kereshet a magyar áramtőzsdén: amikor süt a nap, akkor túlkínálat alakul ki, ami leviszi az árat; borús idő esetén viszont az ország azonnali jelentős importra szorul, és be kell kapcsolni a tartalék gázerőműveket, ami gyors áremelkedést okoz. Igazán nagyot azzal kaszálhatnak a traderek, ha pontosabban jósolnak, mint mások.

A cégek nemcsak előrejelző intézetek szolgáltatásaira fizetnek elő, hanem egyéb adatokat, például közösségi médiákban előforduló fotókat is felhasználnak automatizált rendszereikben. Az iparág legnagyobb vállalkozása, a Danske Commodities a nap legforgalmasabb időszakában percenként 1 millió sornyi adatot dolgoz fel számítógépeivel, és ezek alapján napi 25 ezer alkalommal vesznek vagy adnak el áramot a különböző tőzsdéken. A cég fő tulajdonosa az Equinor nevű energetikai óriásvállalaton keresztül a norvég állam.

Ezért éri meg Magyarországon

Magyarországon a kereskedőknek elég a napra figyelniük, hiszen hazánkban a naperőművek több mint 10, a szélerőművek ugyanakkor csak 1 százalékát biztosítják a teljes fogyasztásnak. Noha tavaly decemberben lazítottak a szélenergiára vonatkozó szabályokon, Lantos Csaba energetikai miniszter a parlamentben azt mondta, hogy 2029 előtt valószínűleg nem épülhetnek még így sem új szélerőművek a sok napelemes igény miatt. 2023-ban jelentősen megélénkül a napon belüli üzletkötés az áramtőzsdén, a HUPX statisztikája alapján 2022-höz képest 59 százalékos volt a növekedés. A napon belüli üzletelés tipikusan az algoritmussal dolgozó kereskedők terepe. A robotokon alapuló kereskedelemnek egyébként nem pusztán hátrányai vannak. Ezek a rendszerek elvben gyorsabban kiegyenlíthetik a keresleti és kínálati igényeket, sőt az árakat is levihetik. Igaz, a robotok révén olyan területeken is lehet pénzt keresni, ahol korábban hús-vér emberekkel nem.

Ajánlott tartalom

Az Anker energiatárolója mindent tud, amire egy otthonnak szüksége lehet

Az Anker új akkumulátora minden egyben megoldás, egy teljesítménymodult, egy akkumulátormodult, egy napelemes invertert és egy energiagazdálkodási rendszert intergrál.