Hogyan kezdjek neki a villanyszámla csökkentésnek? Kalkuláljon!

Azok, akik napelemes rendszert szeretnének és interneten próbálják körbejárni a témát lépten-nyomon belebotlanak a különböző cégek online kalkulátoraiba.

Minden potenciális vevőnél természetes, hogy arra a két kérdésre keresi a választ, hogy mekkora rendszerre lenne szüksége és ez mennyibe fog neki kerülni. A következőkben ezekről a kalkulátorokról osztunk meg néhány gondolatot, hogy ezzel is segítsük azokat, akik napelemes rendszerre vágynak.

MIT ÉRDEMES TUDNI A KALKULÁTOROKRÓL?

Néhányan megriadnak, amikor a kalkulátorra kattintva a rendszer olyan adatokat kér tőlük, mint név, lakhely/telepítési hely. Ugyanakkor felesleges az ijedelem! Mindezekre azért van szükség, hogy tényleg személyre szabott ajánlatot kapjon az érdeklődő, és minden meghatározó tényező figyelembevételre kerülhessen, ami alapvetően befolyásolhatja a napelemes rendszer méretét, árát. A telepítési hely minél pontosabb meghatározására például azért van szükség, hogy kalkulálni lehessen a napsütéses órák számával és a napsugarak beesési szögével.

Egy kalkulációt követően általában a következő adatokat kaphatja meg az érdeklődő a szükséges rendszerre vonatkozóan:

  • mekkora rendszer váltaná ki a megadott fogyasztást,
  • mennyit spórolhat a megfelelő napelemes rendszer kialakításával,
  • mekkora tetőfelületre van szüksége a napelemeknek,
  • esetleg egy közelítő árat a napelemes rendszerrel kapcsolatban.

PONTOSAK A KALKULÁTOROK, LEHET RÁJUK ALAPOZNI?

A kapott információk kapcsán érdemes azt tudni, hogy a napelemes kalkulátorok egy általános beállítás mentén működnek, vagyis optimalizált esetekkel számolnak, és csak becsléseket készítenek. Mindezért feltétlenül szükség van egy helyszíni felmérésre is, ahol további sajátosságokat, változókat is figyelembe veszik a szakemberek, hogy pontosabb értékeket adhassanak meg. Az ingatlannál tartott szemlét követően nem szabad meglepődni, hogy a kettő felmérés között némi eltérés van! Különbségek azért adódnak, mert a kalkulátor nem tudja figyelembe venni az épület olyan jellegű sajátosságait, mint a tető valós dőlésszöge, kitettsége, illetve az árnyékoló tényezőket (kémény, fa, szomszédos épület).

Összefoglalva a fentieket, a napelemes kalkulátor csupán egy közelítő becslés megadására alkalmas, ami segítheti a döntéshozatalt. Az egzakt és várható eredmény csak a tervezést követően születhet meg. A kalkulátor, mint jeleztük meghatározott értékekkel és arányokkal számol, a tervezéskor pedig már előfordulhat, hogy sokkal hatékonyabb elemekből épülhet fel a rendszer, így például kevesebb napelem mellett jobb teljesítmény hozható ki. Ennek ellenére a napelemes kalkulátorok mindenképpen hasznosak azok számára, akik még a kezdeti fázisban állnak, és egy lökésre van szükségük ahhoz, hogy meghozzák életük egyik legjobb döntését!

Ajánlott tartalom

Az aszály ellen segít védekezni egy új fejlesztésű napelem

Napelemek segítségével támogatják egy franciaországi farm termelését.