Hogyan lehet energiatakarékos az irodája?

Az energiahatékonysági, elektromos és gépészeti felújításokat egyaránt magukba foglaló beruházásokkal akár 15-20 százalékos energiamegtakarítás is elérhető – hangzott Bank Center „Ready for Business” rendezvényén, amelynek aktuális témája az irodapiaci környezettudatosság volt. Az eseménynek helyszínt adó prémium irodaház management irodája az épületen belül végrehajtott jelentős korszerűsítés eredményeképpen maga is várományosa az épületek zöldtudatosságát igazoló LEED-minősítésnek.

A rendezvényen Rézsó István, a Bank Center üzemeltetési menedzsere arra hívta fel a figyelmet, hogy az energiahatékonyságot elősegítő technológiai fejlesztéseknek köszönhetően már egy-két évtizeden belül épített modern irodaépületek esetében is célszerű energetikai korszerűsítéseket végrehajtani. A rendszerek teljes körű felújításával akár 15-20 százaléknyi is lehet a megtakarítás mértéke, a jól megtervezett beruházások összege pedig már 5-6 éven belül megtérülhet – nem szólva a rendelkezésre álló támogatások igénybe vételéről, írja a haszon.hu.

A legjellemzőbb energiahatékonysági fejlesztések az irodaházak területén a következők:

Nagy üvegfelületek esetén napvédő üveg alkalmazása, amely jelentősen csökkenti a hűtésienergia-szükségletet

Irodavilágítás energiahatékony fénycsövekkel, nafény- és jelenlétérzékelős vezérléssel

Hőszivattyús rendszer alkalmazása mind a fűtési és hűtési energiatermelés, mind a használati melegvíz-ellátás során

Passzív hűtés alkalmazása – éjszakai átszellőztetés, zöldtető, külső árnyékolók, stb.

Víztakarékos berendezések alkalmazása, illetve esővíz begyűjtése – utóbbi felhasználása wc-öblítésre vagy öntözésre

Az épületben keletkező hulladékhő visszanyerésére alkalmas berendezések felszerelése – új módszer a szennyvíz hőenergiájának visszanyerése

Regeneratív felvonók használata – az utasokkal teli lefelé vagy üresen felfelé történő menet fékezési energiáját elektromos árammá alakítja, amit az épületben fel lehet használni

„Megtakarítani ahhoz képest lehet, amit mérünk, tehát az egyik elsődleges szempont, hogy minden energiahordozó fogyasztását a lehető legalaposabban megismerjük, és a takarékos működés érdekében a bérlők számára is lehetővé tegyük a valós fogyasztás alapján történő fizetést” – hangsúlyozta előadásában Rézsó István. A Bank Centerben optimalizálták a meglévő gépészeti egységek működését, korszerűsítették a közösségi területek világítását és modernizálták az épületfelügyeleti rendszert.A fejlesztések a jövőben új lendületet kapnak: a Bank Center a következő fél évben több mint egymillió eurós értékű, átfogó gépészeti felújítást hajt végre, amely magában foglalja a folyadékhűtők cseréjét, a légkezelők korszerűsítését, a kazánok részbeni cseréjét és a hideg-melegvíz napkollektoros előállítását egyaránt. A fejlesztések eredményeként évente 100 ezer euró feletti energia-megtakarítással számol, miközben a munkák a bérlők és a látogatók komfortérzetét gyakorlatilag nem befolyásolják.

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.