Hogyan pályázzak Budapesten az ingyenes napelemes támogatásra?

Február hatodikáig pályázhatnak a 100 százalékban vissza nem térítandő napelemes rendszerekre a Pest megyében és Budapesten élők.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Hosszú várakozás után tavaly decemberben végre elstartolt országosan is az a napelemes és fűtéskorszerűsítési program, amelyben 100 százalékig vissza nem térítendő támogatást biztosítanak az alacsony jövedelmű háztartások számára. A programot négy ütemben, regionális bontásban valósítják meg. Az első térségben a pályázati lehetőség december 6-án nyílt meg, december 27-én pedig az ütem utolsó csoportja, Budapest és Pest megye is elindult. A régióban első körben február 6-án 18:00 óráig nyújthatnak be pályázatot. A csomagban tetőre telepített napelemek szerezhetőek be; valamint napelemes rendszer kiépítése, fűtési rendszer hőszivattyúval történő elektrifikálása, villamosenergia-tároló beépítése és nyílászárócsere valósítható meg. Az első kategóriára legfeljebb bruttó 2,9, a másodikra pedig 11,3 millió forint szerezhető. A támogatás 100 százalékig vissza nem térítendő, viszont csak olyan ingatlanok számára érhető el, ahol a tulajdonosok 2020. évi átlagjövedelme legfeljebb 4,85 millió forint volt. Azt is fontos kiemelni, hogy a programban csakis szerződéssel, a pályázati oldal listájában szereplő vállalkozókkal lehet megvalósítani a tervezett projektet.

Ebből a szempontból a térség igen szerencsés: az egész országot tekintve Budapesten és Pest megyében működik a legtöbb regisztrált kivitelező. Ez azt jelenti, hogy viszonylag könnyű lehet az alkalmas vállalkozások megtalálása, persze érdemes türelmesnek lenni, hiszen a program miatt jelenleg óriási az érdeklődés a hazai napelemes piacon, sok cég leterhelt. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a régió meglehetősen fejlett. A programmal az egyik kiemelt cél a szegényebb térségek fejlesztése, ennek megfelelően Budapesten és Pest megyében nem kimagasló az elérhető keretösszeg. A térségben ráadásul kevesebb a fejlesztendő járás. Ez azért fontos, mert a sikeres pályázók között egy olyan pontrendszer révén állítanak fel sorrendet, amely a háztartásban élő gyermekek száma mellett az ingatlan földrajzi elhelyezkedésével is számol. Egy háromgyermekes, szegényebb környéken fekvő ingatlan például jóval előbbre kerül, mint egy gyermektelen, fejlett járásban lévő háztartás, ami a megszerezhető támogatás mértékét is befolyásolhatja.

Ajánlott tartalom

Egyre több pénzintézet kínál hiteltermékeket energetikai korszerűsítésre

A jegybanki elvárásokkal összhangban egyre több bank kínál hitelkonstrukciókat az ingatlanok energetikai korszerűsítésére; a pénzintézeteknek az MTI kérdésére küldött válaszaiból kiderül, hogy az OTP Banknak és az UniCredit Banknak van már ilyen célú hitele, a CIB Bank fontolgatja a termékpaletta bővítését ebbe az irányba, a K&H pedig augusztus elejétől vezetett be ilyen terméket.