Hogyan raktározzuk a szélenergiát?

A Siemens új, rugalmas üzemű elektrolízis berendezésekkel ipari méretekben akar a szél- és napenergiából termelt elektromos energiával hidrogént előállítani. Az eljárásnak pocsék a hatásfoka, de jelenleg nincs rá más alternatíva.

Németországnak ambiciózus energiaügyi tervei vannak: 2020-ig az elektromos áram egy harmadának megújuló forrásból kell származnia, 2050-ig pedig a 80%-ának, amelynek jelentősen hozzá kellene járulnia ahhoz, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása drasztikusan csökkenjen. Mindazonáltal ez csak úgy sikerülhet, hogyha a szélturbinák és naperőművek által termelt energiának egy jó részét tárolni lehet, mivel a megújuló források energiahozama ingadozik. A Siemens most a hidrogén alapú köztes tárolók kiépítését forszírozza. Gyárépület méretű, óriási elektrolízis berendezéseknek kellene a szélturbinák és napelemek áramával vizet oxigénre és hidrogénre bontaniuk. A hidrogéngázt aztán megnövekedett energiaigény esetén gázerőművekben elektromos áram előállítására lehetne használni. Még idén két kísérleti egységnek kell az üzemet megkezdenie. 2015-ben a Siemens már 2 megawattos berendezéseket szeretne a piacra dobni, 2018-ra pedig jöhetnének a 250 megawattos rendszerek. A legnagyobb berendezések ezzel képesek lennének akár 100 szélturbina áramát hidrogénné alakítani.

Egy korábbi videónk a szélenergiáról:

[media id=105 width=600 height=400]

A hidrogén vízbontás útján történő előállítása azonban jelenleg nem túl hatékony: a szokványos berendezésekben az energia kétharmada megy veszendőbe. Ezen kívül folyamatos áramszolgáltatást igényelnek. Az új Siemens-berendezéseknek ezzel szemben az ingadozó mennyiségű szélturbina-áram sem okoz gondot. A technológia lelke egy protoncsere membrán, amely hasonló azokhoz, amelyeket az üzemanyagcellákban alkalmaznak. A konstrukció annyira rugalmasan üzemeltethető, hogy a Siemens elmondása szerint, adott esetben akár az üzempontot meghaladó két-háromszoros terheléssel is működhet.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.