Hogyan spórolhatok meg havonta több ezer forintot a rezsimen?

Ezzel a néhány tippel akár ezreket is spórolhat havonta a rezsiszámláján.

0 forintos villanyszámla, napelemes rendszerrel. Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Amióta júliusban kiderült, hogy a kormány részben elengedi a rezsicsökkentés rendszerét, rengeteg háztartásban próbálják mérsékelni a gáz- vagy áramfogyasztást. Az új rendszer értelmében az áramnál évi 2523 kilowattóra fogyasztásig 36 forint marad az ár, a határt átlépve viszont már kilowattóránként 70,10 forintot kell fizetni az energiáért. Az éjszakai áramként ismert díjszabásnál 23,1 forint per kilowattórás lesz a fogyasztási korlát alatti tarifa, ezt meghaladva 62,9 forintot kell fizetni kilowattóránként. A hőszivattyúkra továbbra is a kedvezményes H tarifa vonatkozik: 36 forint per kilowattóra. A földgázfogyasztást tekintve 1729 köbméterig, vagyis 144 köbméter per hó fogyasztásig marad a kedvezményes 102 forint per köbméteres ár, efelett köbméterenként 747 forinttal számolnak. Megmarad viszont a nagycsaládos kedvezmény.

Sokan tehát igyekeznek csökkenteni a háztartásban elhasznált energiát. Ennek számtalan módja van a hatékonyságot növelő beruházásoktól az egyszerű, szokásbeli változtatásokig. A Pénzcentrum a közelmúltban nyolc egyszerű, a spórolást segítő tippet szedett össze.

Spóroljunk a fűtésen

Az egyik legegyszerűbb technika, ha a lakást alacsonyabb hőfokon tartjuk: minden egyes Celsius-foknyi csökkenéssel a számlák 4 százalékkal csökkennek. Akadnak fázósabban, akik nehezebben viselik a hűvöset, de nem árt tisztában lenni vele: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján 18 Celsius-fokos otthoni hőmérséklet bőven megfelel az egészséges felnőttek számára. Nagyon idősek és fiatalok esetében valamivel melegebb hőmérséklet szükséges. Gyakori vita, hogy az egész nap alacsony fokozaton hagyott fűtéssel vagy csak a szükség esetén bekapcsolt fűtéssel lehet-e több energiát megspórolni. A Moneysavingexpert szerint mindenesetre csak akkor érdemes bekapcsolni a rendszert, amikor tényleg fűteni kell.

A zuhanyfej is számít

A vízhasználat mérséklése csökkentheti a vízórások számláit, segíthet a környezetnek, ráadásul az energiahasználatot is lenyomhatja: ha kevesebb vizet használunk, akkor kevesebb vizet is kell felmelegíteni. Sokan a rövidebb vagy ritkább zuhanyzásra esküsznek, aki viszont visszariad ettől a gondolattól, annak érdemes víztakarékos zuhanyfejet vásárolnia. Egy ilyen eszközzel 2 százalékkal mérséklődhet egy átlagos család fogyasztása.

Nem mindegy, milyen az izzó

A LED körülbelül feleannyi energiát fogyaszt, mint a nagyobb, fénycsőspirálos, energiatakarékosnak mondott izzók. Ugyan drágábbak, a költségek azonban hamar megtérülnek. Természetesen az is segít, ha lekapcsoljuk őket, amikor nem vagyunk a szobában.

Fontos a szigetelés

Ha a nyílászárók nem szigetelnek megfelelően, gyakorlatilag az utcát fűtjük. Az ablakok és ajtók alatti réseket betöméssel vagy huzatfogóval érdemes „kezelni”, így akár 2 százalékot is megspórolhatunk a rezsin. Sokak szerint az ablakok fóliával való befedése is segíthet a hő megkötésében.

Rövidebb fürdés, kevesebb energia

Ha csak egy perccel csökkentjük a zuhanyzás idejét, azzal évente sok ezer forintot takaríthatunk meg. Az is segíthet, ha szappanozáskor a tusfürdő használatakor elzárjuk a zuhanyt, vagy ha hűvösebb vízben fürdünk.

Ne pazaroljunk mosáskor

Érdemes hetente akár csak egy adaggal kevesebbet mosni, és minden alkalommal teljesen megtölteni a mosógépet. Egy régebbi berendezés esetében ez látványos spóroláshoz vezethet. Emellett amennyiben nem koszosak, zsírosak a ruhák, alacsonyabb fokozat is bőven elég kimosni őket.

Kerüljük a készenléti állapotot

Energiafogyasztás szempontjából jobb, ha kikapcsoljuk a készülékeket, mintha készenléti állapotban hagynánk őket. Bár az uniós törvények alapján a 2013 után gyártott tévék és egyéb eszközök készenléti üzemmódban nem fogyaszthatnak 0,5 wattnál többet, azért nem árt, ha kikapcsoljuk őket.

Ne használjunk szárítót

Lehetőség szerint ne használjunk szárítógépet. Egy ilyen berendezés nagy mennyiségű energiát fogyaszt, amennyiben tehát nem járatjuk, azzal sokat spórolhatunk.

Gondolkodjunk beruházásokban

Végezetül, noha nem hétköznapi változtatásról van szó, vannak olyan beruházások, amelyekkel drámaian csökkenthetjük az elfogyasztott energia mennyiségét. Egy jól hőszigetelt vagy napelemeket használó háztartásban például nagyon látványosan mérséklődhet a rezsi.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk a gazdaságos napelemes rendszert, 500 ezerért árulják!

A Zendure 500 ezer forintért árulja a napelemes rendszerét, amely az erkélyre telepíthető.