Hogyan teheted te is energiahatékonyabbá az otthonod?

Két nagyon erős érv is áll az energiahatékony otthon mellett. Az egyik a környezetvédelem, a másik a költséghatékonyság. Az energiapazarlás nem csak bolygónkat károsítja, de a saját pénztárcánkat sem kíméli. Így akár egy városi lakásban, akár családi házban élünk, akár most építjük ki a gépészetünket, akár egy kész helyzet előtt állva mérjük fel a lehetőségeinket, mindenképpen érdemes tennünk a hatékony energiafelhasználásért.

Mit tarts szem előtt, ha most építkezel?

Szerencsés helyzetben van, aki most építkezik, illetve végez felújítást, hiszen szinte teljesen tiszta lapokkal indul, hiszen szinte bármilyen megoldást választhat. De persze egyben kihívás is ez, hiszen egy korszerű gépészet megterveztetése kemény feladat, kivitelezése pedig komoly anyagi teher, mely akár a teljes építkezési költség felét is kiteheti. Éppen ezért a gépészet megtervezésekor kiemelten fontos rászánnunk a megfelelő időt a tervezésre, utánajárni és megérteni a lehetőségeinket.

Törekedj az energiatakarékos épületgépészeti megoldásokra!

Az energiahatékony fűtés egyik legismertebb élharcosa a kondenzációs kazán, mely a távozó égéstermékből is képes a vízgőz energiáját visszanyerni. Így a füstgázzal elillanó, úgynevezett „rejtett hő” nagymértékben csökken, nagyobb hatékonysággal használjuk ki a fűtőanyagainkat. Az elsődlegesen bevitt hőenergia közel 11%-a visszanyerhető egy jól beállított kondenzációs kazánnal.

Emellett földrajzi adottságainak hála hazánk területén kiváló lehetőség adódik geotermikus hőszivattyúk telepítésére. A talajban elhelyezett szondák összegyűjtik a föld hőjét, melyet csővezeték szállít a hőszivattyúhoz. Kiépítési költsége ugyan magas, de a hatékonysága is: a földből kinyert 12-16 fokos hőből a szivattyú akár 45-55 fokos vizet is képes előállítani.

Amit pedig talán a legtöbben társítunk a környezettudatos energiatermeléshez, az a napelem, amire szinte folyamatosan elérhetőek állami támogatások is, így kiépítésük rendkívül költséghatékony is lehet. Ha a támogatásokkal olcsón kiépített napelemekből származó áram mellett építünk ki egy elektromos fűtés rendszert, akkor egyszerre tehetünk óriási szívességet a bolygónak és a pénztárcánknak is. Az elektromos fűtés ma már egyáltalán nem drága, és minden könnyen beszerezhető hozzá akár online rendelve is, pl: https://www.ventil.hu/elektromos-futes/12202.1.chtml

Mire ügyelj a fűtésrendszer kialakításakor?

Legtöbbünknek megvan a maga preferenciája, ha a radiátor vagy padlófűtés kérdésben kell dönteni. Ám, hogy melyik a hatékonyabb, nagyban függ a saját szokásainktól. Egy korszerű radiátor már alacsonyabb hőmérsékleten is képes hasonló teljesítményt nyújtani, mint az ezredfordulót megelőzően elterjedt bordás csőradiátorok, vagy öntöttvas társaik. Ezzel szemben a padlófűtés népszerűségét a már eleve jónak mondható hatékonysága, illetve kedvező hőeloszlása táplálja. Léteznek kombinált megoldások is, alkalmazhatunk falfűtést is, bizonyos esetekben kimondottan így érhetjük el a legjobb hatásfokot. Mi alapján döntsünk hát?

Egyfelől érdemes a saját felhasználói igényeinkkel tisztában lenni. A padlófűtés egy kellemes hőérzetet biztosít, és a padló közelében teremt magasabb hőfokot, mely a szoba felsőbb légtere felé haladva hűl le. Az elterjedt tévhittel ellentétben pedig nem lebegteti a port. További előnye a padlófűtésnek, hogy a benne keringetett vizet nem kell 70-80 fokosra felfűtenie a kazánnak, mint a radiátoros fűtés esetén, hanem maximum 40 fokos vizet használnak ezek a rendszerek. Ez pedig kevesebb energiaigényű feladat, tehát itt is spórolhatunk!

A radiátorok teremtette hő a készülék tetején adódik le, és a legmagasabb hőmérsékletet éppen ezért a légterek tetejében teremti, ahol a többi radiátor melegével együtt gyűlik meg. Éppen ezért radiátorok mellett fontos a légkeringetésről gondoskodni.

Az igényeink mellett természetesen a pénztárcánk is határt szab a terveinknek. Míg a padlófűtés kiterjedése adott, hiszen a kifűtendő alapterület nem változik, és kiépítése már a padló lerakása előtt szükséges, addig a radiátor készülékek felszerelése valamivel rugalmasabb, bővítésük, cseréjük, korszerűsítésük lehetséges bontás nélkül is. Mindenképp tájékozódjunk előre különféle megoldásokról, hiszen ha spórolni akarunk, akkor abba nem férhet bele, hogy felszedjük a már lerakott padlót.

Válaszd az okos megoldásokat!

A fűtésrendszerek hatékonysága nagyban összefügg otthonunk hőszigetelésével. Így a hőszigetelés vastagsága, minősége, ahogy a korszerű nyílászárók milyensége is jelentősen befolyásolja a teljes energiahatékonyságot, és érdemes odafigyelni a kialakításukra. Hiába működik tökéletesen akár a legkorszerűbb kondenzációs kazán is, ha kiszökik a termelt hő az ablakréseken át. Ehelyett a hő megtartását tovább fokozhatjuk hőtükör fóliák felhelyezésével.

Szerencsére már kiépített rendszereknél számos további lehetőségünk van az energiahatékonyság növelésére. Ezek közül egy lehet a vezérelt mérők bekötése, melyek kedvezőbb áron üzemeltetnek olyan elektromos berendezéseket, amelyeknek jellemzően nincs szükségük a folytonos áramellátásra.

De érdemes lehet a különböző rendszerek központi vezérlésére, programozására is energiát fordítanunk. A hőközpontok, termosztátok használata tovább növelheti az energiafelhasználás hatékonyságát, és a pár tízezer forintos elemes termosztátoktól a távvezérelt központi vezérlésig igen széles kínálatból válogathatunk anyagi kereteinkhez illeszkedő megoldást. Persze itt is érdemes átgondolnunk a funkciók hasznosságát. A külső hőmérsékletérzékelők, hőmérsékletszabályozók lehetővé teszik, hogy ne fűtsük túl a helyiségeket, de automatikusan biztosított legyen egy állandó kellemes hőérzet. Távolról szabályozni az otthoni hőmérsékletet ehhez képest ritkábban szükséges, inkább nyaralók esetén jelenthet kényelmes megoldást.

Nem csak a fűtésrendszer vezérelhető, világításunkat is hasznos lehet napi rutinunknak megfelelően beprogramozni. Ha pedig még nem történt volna meg, érdemes égőinket korszerű LED égőkre cserélni mind a hosszabb élettartam, mind a hatékonyabb energiafelhasználásuk végett. Gyakorlatilag minden olyan aljzattal, formával, színhőmérséklettel kapható ma már LED izzó, mint a hagyományos társaik: https://ledguru.hu/led-142/led-izzok-143 Igaz, hogy ezek a korszerű izzók drágábbak, mint hagyományos társaik, de összehasonlíthatatlanul kevesebbet is fogyasztanak, így idővel megtérül az áruk.

5+1 mindennapi módszer, amivel támogathatod az energiahatékonyságot otthon:

  • Tartsd rendszeresen karban otthonod gépészeti berendezéseit!
    Kiváltképp a padlófűtés, illetve a kondenzációs kazánok esetén fontos a fűtésrendszer megfelelő beállítása, ám bármilyen esetben lényeges a rendszeres karbantartás, a tisztítás.
  • Ne takard le a radiátort!
    Sokan gondolunk úgy a radiátorral, mint egy méretes törölközőszárítóra, amin mosás után kiaggathatjuk a zoknikat, vagy egyszerűen eldugjuk egy bútor mögé, mert nem elég szép. Ha azonban leárnyékoljuk, gyakorlatilag töredékére csökkentjük a hőleadó felületét, ezzel együtt a hő leadást is. Ugyanez igaz a kosztól fekete radiátorokra is.
  • Légtelenítsd a radiátort a fűtésszezon elején!
    A radiátor rendszerekben olykor megbúvik némi levegő, ami visszaveti a készülék hatékonyságát. A megoldás azonban pofonegyszerű, csak légtelenítjük a radiátort, akár házilag, szerelő nélkül és máris jobb hő leadással vágunk neki a fűtésszezonnak.
  • Padlófűtésedet ne korlátozd le többszörösen!
    Megoldható, hogy parkettával fedd le a padlófűtést, ugyanakkor, ha erre még egy jó vastag szőnyeget is teszel, nem sokat fogsz érezni abból a kellemes állandó melegből, amiről korábban beszéltünk.
  • Használd is a programozást!
    Megvenni és beszerelni a termosztátot vagy a központi vezérlést egy dolog, de saját szokásaink szerint beprogramozni is szükséges, hogy igazán kihasználhassuk az előnyeit. Ezt nekünk kell kitapasztalnunk, de már csak a saját hőérzetünk és kényelmünk kedvéért érdemes rászánni az időt.
  • Használj sötétítő függönyt!
    A vastag sötétítő függönyök nem csak arra jók, hogy a fényt kiszűrjék, de segítenek a szigetelésben is. Így nyaranta a nappali kánikula idején érdemes behúzni őket, amíg nem vagyunk otthon, télen pedig esténként, hogy kirekesszük a hideget.

Miért elengedhetetlen mindehhez egy szemléletmód váltás is?

A legtöbb, amit az energiahatékonyság érdekében tehetünk az a saját hozzáállásunk megváltoztatása. A fenti néhány praktika „ingyen van”, és sok kicsi sokra megy. Ha berögzüléseinket javítva sikerül kicsit más, tudatosabb szemmel néznünk a saját fogyasztói szokásainkra, sokkal könnyebben tudjuk majd kiaknázni a költséges berendezéseink teremtette lehetőségeket is.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes energiatárolóra pályázna

Energiatárolóra pályázhatunk hamarosan a Napenergia Plusz Program keretében.