Hogyan termelhet energiát az alblakunk?

Innovatív ötlet az energiatermelő ablak, amelyet egyfajta napelemes réteggel vonnak be.

0 forintos villanyszámla? Az 50%-os állami támogatású napelemes rendszerekkel lehetséges! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

A legújabb napenergiát hasznosító eszköz pedig a napelemes ablak. Kézenfekvőnek tűnik, nem igaz?! Az ablakok azt a cél szolgálják, hogy a napfény rajtuk áthaladva bejusson a szobába, áthaladáskor pedig ezt munkára is lehetne fogni.  Az innovatív ötlet amerikai kutatók fejéből pattant ki, ami nem is véletlen, hisz az USA-ban található a legtöbb nagy üvegfelületű toronyház is. Az Egyesült Államok áramfogyasztásának 75%-ért a lakóházak és az irodaházak tehetők felelőssé, melyek a legtöbb energiát a nyílászárókon keresztül veszítik. Az ablakokon át beszűrődő napfény ráadásul a felmelegíti a helyiségeket, amit bizonyos esetekben klímaberendezésekkel vissza is kell hűteni, hogy ideális hőmérséklet legyen biztosítva.

Már évek óta folynak a kísérletek, hogy olyan üvegfelületet hozzanak létre, ami áttetsző, de a rajta áthaladó napfényből energiát is termel. A korai kísérletekben ez a kettős elvárás megvalósult, viszont az üvegfelületek a bennük lévő fényelnyelők miatt vöröses, barnás színt kölcsönöztek a felületnek.

Nemrégiben viszont a Michigani egyetem kutatója, Richard Lunt kifejlesztett egy olyan üvegfelületet, ami teljesen átlátszó, viszont napelemként is működtethető. Az innovatív panel a fény UV- és infravörös sugarait hasznosítják. Mindez azt jelenti, hogy a melegítő hatást keltő infravörös fény nem jut be a helyiségekbe, ezzel azt a nyári időszakban is hűsebben tartja. Ezek a napelemek a fény körülbelül 0,5%-át tudják hasznosítani.

A KUTATÁS FOLYTATÓDIK

Az arány elsőre nem tűnik kedvezőnek, de egy nagy toronyház esetében már igen komoly energiatermelést jelenthet. A termékre fókuszáló kutatások azonban folytatódnak és Lunt nem tartja kizártnak, hogy a hatásfokot rövid időn belül 4%-ra is fel tudják javítani.

A kutatócsoport a perovszkitos technológia és a korábbi organikus rendszer házasításával olyan napelemeket kíván létrehozni, amelyek teljesen átlátszóak, az ultraibolya és az infravörös fényt elnyelik, hasznosítják, és 20%-os hatásfokkal képesek üzemelni. Amennyiben ez megvalósul, akkor a felhőkarcolók önfenntartó komplexumokká tudnak majd válni.

Ajánlott tartalom

Valójában hány év alatt térül meg a napelemes rendszer?

A jelenlegi viszonyok mellett 7-10 éves megtérülési idővel számolhatunk a napelemes rendszereknél, de a támogatási programoknak köszönhetően ez le is csökkenthető radikálisan.