Hogyan tervezzek megtérülő napelemes rendszert? Mutatjuk a megoldást

A napelemes beruházáskor igenis megéri minőségi elemeket és megbízható szakértőket választani.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Átfogó cikkben foglalja össze az A1 Solar Kft., hogyan éri meg a magas árak ellenére is belevágni a napelemes beruházásokba. A megújuló energia a fosszilis hordozók drágulása miatt egyre inkább kifizetődő, így a környezeti pozitívumok mellett a gazdasági előnyök is erősödnek, nem csoda, hogy egyre többen érdeklődnek. Hazánk kedvező földrajzi és éghajlati adottságokkal bír, a napsütéses órák száma évről évre nő, a szórt és a direkt napfényt is egyenletesen kapjuk, ami kedvez a rendszerek működésének. Így kalkuláljunk Egy rendszer kiépítése nagyon komoly, milliós tétel, a projekt megkezdése előtt számos tényezőt figyelembe kell venni, ezért is kiemelten fontos a megfelelő tájékozódás. A beruházás ára sok faktortól függ, az egyik legfontosabb a panelek és az inverter teljesítménye, illetve tartóssága. Hosszabb távon megéri minőségi alapanyagokból készült eszközöket választani, hiszen ezek megbízhatóbbak, ellenállóbbak.

Ajánlott egy-, de inkább kétévnyi energiafogyasztásunkat megvizsgálni, ennek tükrében lehet kiszámolni a beruházás megtérülését, valamint hogy milyen értékű és teljesítményű rendszerre van szükségünk. Ha a tervek között szerepel új gépek, esetleg egy elektromos autó beszerzése, amelyet majd otthon töltenénk, akkor a már meglévő igényeinkhez képest érdemes fokozni a kapacitást. A napelem teljesítményét wattpeak mértékegységben szokták megadni, ez a csúcsteljesítményt jelöli. Az így megadott értéket laboratóriumi körülmények között számították ki, a valós teljesítmény ettől eltérhet. Ha már ismerjük az igényünket, meghatározhatjuk, mekkora névleges teljesítményű rendszer kell. Ez részben függ a technológiától, általánosságban viszont elmondható, hogy egy 1 kilowattpeak teljesítményű rendszer 1200-1250 kilowattóra villamos energiát termel. Amennyiben a havi fogyasztásunk átlagosan 300 kilowattóra, úgy az éves elvárt teljesítményt 3600 kilowattóra.

Ez nagyjából egy három-négyfős család éves fogyasztása, amennyiben a háztartás részben hagyományos fűtési módokat is használ, és a családnak nincs elektromos autója, jakuzzija vagy egyéb extrém fogyasztója. Egy ilyen otthon áramigényét három darab 1 kilowattpeak teljesítményű rendszer láthatja el. Ezt a tervezési szakaszban, helyszíni mérések alkalmával még pontosítják a szakemberek, figyelembe véve a konkrét körülményeket, például a tető állapotát. Tévhit, hogy a nagyon forró időjárás felturbózza a napelemek teljesítményét, extrém esetben éppen túlmelegedhetnek a panelek, ami visszaveti a hatékonyságot. Magyarország klímájához képesek alkalmazkodni a napelemek, a téli hidegre számítva például érdemes a monokristályos paneleket előtérbe helyezni. Fontos továbbá, hogy a silány minőségű modulok hamar veszítenek teljesítményükből, az ilyen napelemek megtérülési ideje pedig jóval hosszabb, mint a minőségi termékeké. A jobb panelek ára akár 5-6 év alatt megtérülhet, onnantól a rendszer hasznot termel. A gyártói garancia jellemzőn a meghibásodásokra is vonatkozik, így szükség esetén annak költségeit sem nekünk kell megfizetnünk.

Megbízható szakértőket válasszunk

A napelemek akkor működnek a leghatékonyabban, ha déli tájolású, 35-40 fokos dőlési szöggel rendelkező, stabil tetőszerkezetre telepítik őket. Olykor a nyugati vagy a keleti fekvésű tető is hasznosítható. Az árnyékok hozamveszteséget eredményezhetnek, ezt egy teljesítményoptimalizáló berendezéssel részben ki lehet küszöbölni. A napelemes rendszer alkotórészeinek – panel, inverter, tartószerkezet, kábelek, akkumulátor – kiválasztásakor elengedhetetlen, hogy megbízható szakértői csapattal dolgozzunk. A panelek minőségéről sokszor a garancia tanúskodik, ami monokristályos vagy polikristályos napelemek esetében általában 25, esetleg 30 év. A vékonyrétegű panelek ára kedvezőbbnek tűnhet, de ezek alacsonyabb minőséget képviselnek.

A teljes rendszer legdrágább, egyben egyik legfontosabb eleme az inverter, itt is törekedjünk kimagasló terméket választani. Mivel az inverterek rengeteget dolgoznak, hamarabb elhasználódnak, garanciájuk jellemzően 10 év. Ekkora a beruházás rég megtérült, ezért megéri újabb invertert beszerezni, a rendszer élettartamát ezzel akár 30 évre is növelhetjük.

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.